ep un panel del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX ha tancat amb pèrdues moderades (-0,36%, 8.558,40 punts) després de començar la sessió amb alces del 0,6%. Dins del selectiu, han destacat els descensos en Grifols, Siemens Gamesa i Fluidra. Al costat positiu, les acereries i IAG han estat els millors al costat dels bancs.

  • 11.074,20
  • -0,72%

La resta de places europees ha tancat en positiu, després del bon tancament de Wall Street de divendres (Nasdaq: +1,58%) gràcies a un informe d'ocupació del gener dels EUA que va mostrar una xifra de nòmines no agrícoles molt millor del que s'esperava i a Amazon, que va acabar la jornada amb alces del 13,54% després de publicar resultats un dia abans.

Aquesta setmana es continuaran publicant resultats empresarials, entre els quals destaquen els de Twitter dijous, mentre que l'IPC dels EUA que també es coneixerà aquest dia serà la referència macro més rellevant.

Avui ha parlat la presidenta del BCE, Christine Lagarde, davant del Parlament Europeu després de la seva controvertida compareixença de la setmana passada, després de la reunió de tipus de l'organisme, que ha estat qualificada per alguns com a "caòtica".

El BCE ha deixat oberta la porta a pujades de tipus aquest any i aquest dilluns, el president del Banc dels Països Baixos (Nederlandsche Bank), Klaas Knot, considerat un dels màxims representants de l'ortodòxia al si del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), ha apuntat que la primera pujada de tipus a la zona euro podria tenir lloc el quart trimestre del 2022.

Per la seva banda, Lagarde ha alertat aquest dilluns que "el perill de la inflació és que es traslladi a pujades salarials més grans del que s'esperava". Si això passa, el BCE està preparat per utilitzar les eines monetàries i contenir els preus.

A Àsia, signe mixt a la sessió, amb caigudes més o menys generalitzades, però pujades del 2% al Xangai. El gegant asiàtic ha publicat el PMI serveis del gener, que cau fins a 51,4 des de 53,1 previ i davant de l'estimació de 52,9.

LA INVASIÓ RUSSA PODIA ARRIBAR "QUALSEVOL DIA"

L'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha dit que una invasió russa d'Ucraïna podria ser imminent.

"Qualsevol dia d'aquests Rússia podria emprendre una acció militar contra Ucraïna o podria ser d'aquí a un parell de setmanes, o Rússia podria optar per la via diplomàtica al seu lloc", ha afirmat en una entrevista a Fox.

Les seves declaracions es produeixen després que dos funcionaris dels Estats Units diguessin que Rússia té mobilitzat al voltant del 70% del poder de combat que creu que és necessitaria per a una invasió a gran escala d'Ucraïna.

El nombre de grups tàctics de batallons a la regió fronterera amb Ucraïna ha augmentat de 60 a 83 fins divendres i 14 més estan en trànsit, segons informa Reuters.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

L'IBEX va tancar divendres amb descensos de l'1,15% mentre continua cotitzant 'a terra de ningú'. Tot i que la figura que va deixar a finals de la setmana passada no és bona, el selectiu espanyol encara es manté àmpliament per sobre del primer nivell de suport que presenta als 8.361 punts. "Per a les properes sessions seguirem molt pendents d'un tancament per sobre dels 8.866 punts. Només això li permetria millorar el seu aspecte tècnic", indiquen els experts de Bolsamanía.

El bitcoin puja un 4,5% (43.639 dòlars). La criptomoneda avança aquest dilluns per sobre de la mitjana mòbil de 50 dies per primera vegada en més de dos mesos. L'ethereum es revalora un 4,2%, fins als 3.120 dòlars.

L'euro canvia a 1,1433 dòlars (-0,12%). El petroli cotitza en vermell, amb el Brent cedint un 0,5% (92,76 dòlars) i el WTI caient un 1% (91,32 dòlars).

L'or puja un 0,5% (1.818 dòlars) i la plata, un 2% (22,94 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,923% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins a l'1,07%.

Noticias relacionadas

contador