asalto congreso

L'IBEX 35 ha pujat un 0,43%, fins als 8.385,80 punts. El selectiu espanyol, igual que la resta de places del Vell Continent, ha estès el seu ral·li alcista de Reis davant l'optimisme de Wall Street. Els principals índexs novaiorquesos registren importants alces i marquen nous màxims històrics malgrat el caos a Washington, amb l'insòlit assalt al Capitoli per part de seguidors de Donald Trump, que s'ha saldat amb 4 morts i una imatge vergonyosa per a la democràcia nord-americana.

  • 10.713,60
  • -0,48%

El selectiu espanyol es va disparar aquest dimecres un 3,2%, fins als 8.350,30 punts, impulsat pel sector bancari, que va registrar fortíssims guanys a Europa i als EUA per la victòria demòcrata en les eleccions al Senat a Geòrgia, que dona al partit de Joe Biden el control efectiu sobre les dues cambres.

Per la seva banda, els indexs nord-americans estenen els guanys de dimecres, amb nous màxims històrics per al Dow Jones i el Nasdaq, i segueix ignorant el caos polític deslligat amb l'assalt al Capitoli.

Els inversors valoren que el Congrés nord-americà ha ratificat Biden perquè sigui president a partir del 20 de gener. De moment, la calma ha tornat a Washington, que ha declarat toc de queda per evitar més disturbis. A més, Trump s'ha vist obligat a declarar per primera vegada que realitzarà "una transició ordenada" a la presidència.

"Tot i les imatges i vídeos molt violents i sense precedents dels disturbis socials a Washington, amb manifestants irrompent al Capitoli, els mercats estan relativament tranquils, ja que ningú creu que hagi de canviar el fet que Joe Biden aviat prendrà jurament com el pròxim president nord-americà", afirmen els analistes de Danske Bank.

La sensació generalitzada és que el caos polític a Washington serà superat durant els pròxims dies i que els inversors s'estan posicionant per a la nova etapa liderada per Biden, que anticipa més estabilitat i despesa pública.

Sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus, la malaltia continua sense control als països europeus, amb rècord de contagis en nacions com Alemanya i el Regne Unit. No obstant això, després de l'aprovació de la vacuna de Moderna per part de la Unió Europea, els inversors descompten que l'economia es recuperarà amb força a partir del segon trimestre.

A l'escena empresarial, "Sabadell i BCP (Banco Comercial Português) s'abstindran de pagar dividends" amb càrrec als resultats de 2020, segons les estimacions anticipades pels analistes de BNP Paribas i publicades per Bolsamanía.

El valor més baixista de l'IBEX ha estat Amadeus, que ha cedit un 4,6% després d'una rebaixa de recomanació de Barclays i una retallada de previsions per part de Ryanair. Els valors lligats a 'turisme han estat els més baixistes, mentre els d'energies renovables, com Siemens Gamesa, Acciona i Solaria, han estat els més alcistes.

A més, els bancs, que havien arrossegat l'IBEX durant gran part de la jornada, han finalitzat amb forts guanys, cosa que ha contribuït al tancament alcista en el selectiu espanyol.

A nivell econòmic, s'han publicat les comandes de fàbrica de novembre a Alemanya, que han superat previsions en repuntar un 2,3%; encara que les dades més rellevants han estat l'IPC de desembre i les vendes al detall del novembre de la zona euro. La inflació a l'Eurozona ha finalitzat l'any al -0,3%, i les vendes al detall s'han situat molt per sota del que s'esperava, afectades pels confinaments.

A més, als EUA s'han publicat les dades setmanals d'atur, una mica millors del que s'esperava; i sobretot l'ISM serveis de desembre, una altra de les dades més importants del dia i que ha superat els pronòstics.

En altres mercats, el petroli Brent baixa un 0,1%, fins als 54,28 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,5% i es canvia a 1,2256 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys cotitza al 0,05%.

Noticias relacionadas

contador