ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 23 de mayo de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses europees no han aconseguit rebotar aquest dijous i tanquen amb caigudes i pressionades per la incertesa (IBEX: -0,52%, 9.116). Continua preocupant la manca d'acord sobre el sostre de deute als Estats Units, mentre que aquí a Europa, Alemanya ha entrat en recessió tècnica, amb una caiguda del PIB del primer trimestre del 0,3%.

  • 10.920,70
  • -0,86%

Dins del selectiu espanyol destaquen les retallades en Iberdrola, Acciona, Acciona Energía, Repsol i Merlin, i les pujades en Acerinox, Amadeus i els bancs. eDreams, que ha publicat resultats i ha reduït pèrdues a l'exercici fiscal 2023, cedeix més d'un 2%.

Tot això després que Wall Street tanqués ahir amb més caigudes, mentre que avui cotitzen amb signe mixt, amb alces especialment fortes als del Nasdaq per Nvidia, que es dispara un 27% després de publicar ahir a la nit resultats, amb unes previsions millors del que s'esperava.

SEGUEIX LA TENSIÓ

La tensió continua molt present als mercats per la falta d'acord sobre el sostre de deute als Estats Units. La secretària del Tresor, Janet Yellen, ha tornat a avisar que estem a una setmana d'una situació límit, i s'ha tornat a referir a l'1 de juny com a data límit a partir de la qual incorreran en impagament.

Relacionat amb això, l'agència Fitch ha situat la valoració 'AAA' dels Estats Units en perspectiva negativa davant dels problemes per arribar a un acord sobre el deute, a mitja tarda, DBRS s'ha unit a Fitch i també n'ha rebaixat la qualificació. Mentrestant, l'optimisme del president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, que va afirmar aquest dimecres que els negociadors de la Casa Blanca i del Partit Republicà arribarien a un acord a temps per evitar un impagament potencialment catastròfic no va tranquil·litzar els analistes. Tampoc no ho han fet les paraules d'aquest dijous després de reconèixer que es van produir avenços en la negociació.

ALEMANYA ENTRA EN RECESSIÓ TÈCNICA

El PIB real d'Alemanya va caure el 0,3% intertrimestral al primer trimestre, després d'un descens del 0,5% al quart, 0,3 punts percentuals per sota de l'estimació inicial i del consens. En termes interanuals, el PIB va caure un 0,2% i es va desaccelerar des d'un augment del 0,2% al quart trimestre, també per sota del consens i de la primera estimació, del 0,2%.

"En una línia: Alemanya entra en recessió tècnica", remarquen els experts de Phanteon Macroeconomics.

També s'ha publicat el PIB dels Estats Units del primer trimestre, revisat a l'alça fins a l'1,3% des de l'1,1% de la primera estimació.

També s'han publicat les peticions setmanals de desocupació a l'altra banda de l'Atlàntic, que han repuntat fins a 225.000 des de 229.000, tot i que sota la pujada esperada de 245.000.

D'altra banda, cal destacar que les actes de la Fed publicades ahir a la nit van mostrar divergències d'opinió quant al suport a noves pujades de tipus entre els membres del FOMC, encara que hi va haver una àmplia unanimitat al voltant de la idea que és improbable que els tipus baixin aviat. També hi va haver un ampli acord en què la inflació continua sent "substancialment elevada".

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,072 dòlars (-0,26%). El petroli cau més del 3%. El Brent se situa als 75,81 dòlars i el WTI, als 71,71 dòlars.

L'or perd un 1% (1.945 dòlars), igual que la plata (22,91 dòlars).

El bitcoin registra descensos fins als 26.200 dòlars. L'ethereum també retalla i se situa per sota dels 1.800 dòlars (1.790 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,786%.

Noticias relacionadas

contador