alemaniacb21

El PIB real d'Alemanya va caure el 0,3% intertrimestral al primer trimestre, després d'un descens del 0,5% al quart, 0,3 punts percentuals per sota de l'estimació inicial i del consens. En termes interanuals, el PIB va caure un 0,2% i es va desaccelerar des d'un augment del 0,2% al quart trimestre, també per sota del consens i de la primera estimació, del 0,2%.

"En una línia: Alemanya entra en recessió tècnica", assenyalen els experts de Phanteon Macroeconomics.

"Avui hem confirmat recessió tècnica a Alemanya després de la revisió a la baixa del PIB del primer trimestre: del 0% preliminar al -0,3% final, fet que implica dos trimestres negatius consecutius (-0,5% al quart trimestre), és a dir, recessió tècnica", comenten al respecte els experts de Renta 4.

El principal cop a l'economia a principis d'any va arribar de l'alta inflació, que ha erosionat el poder adquisitiu dels alemanys i ha provocat una caiguda intertrimestral de l'1,2% en la despesa dels consumidors, una mica millor que la caiguda de l'1,7% del quart trimestre, així com una caiguda del 4,9% a la despesa pública. La caiguda del consum privat va ser generalitzada a tots els sectors.

"Després que el creixement del PIB entrés en territori negatiu a finals del 2022, l'economia alemanya ara ha registrat dos trimestres negatius consecutius", ha dit la presidenta de l'Oficina d'Estadística alemanya (Destatis), Ruth Brand.

D'altra banda, la inversió va intentar compensar la caiguda del consum. La inversió bruta, incloent-hi les existències, va augmentar un 2,8% intertrimestral, impulsada pels sòlids augments registrats tant a la construcció com a la maquinària i l'equip. Les existències es van mantenir estables durant el trimestre, expliquen els economistes de Pantheon.

Finalment, les exportacions netes van donar un impuls significatiu de 0,7 punts percentuals al creixement intertrimestral, després d'un augment de 0,5 punts percentuals al quart trimestre, a causa d'un nou descens de les importacions, del 0,9%, mentre que les exportacions van augmentar un 0,4%. El descens de les importacions va deure's principalment a una reducció del volum de les importacions de combustibles minerals i productes químics.

"En conjunt, es tracta d'un informe pessimista, tenint en compte la important revisió de l'estimació prèvia. També suggereix que el PIB general de la zona euro al primer trimestre es revisarà a la baixa, en 0,1 punts percentuals, fins al -0,1%. De cara al futur, dubtem que el PIB continuï caient als propers trimestres, però tampoc veiem una forta recuperació", afirmen des de Pantheon.

Aquests economistes creuen que la despesa dels consumidors està repuntant a mesura que disminueix la inflació, i que la caiguda del 4,9% de la despesa pública també revertirà. Per contra, consideren que la inversió cau, a mesura que pugen els tipus d'interès i s'endureixen les condicions del crèdit, i que l'augment de les exportacions netes també s'està esgotant.

"Veiem un creixement del PIB alemany proper a zero al segon i tercer trimestre, abans de tornar a accelerar-se al quart, llevat que Europa pateixi un hivern molt fred", conclouen des de Pantheon.

Noticias relacionadas

contador