ep archivo   valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha arrasat el suport dels 7.764 punts i ha tancat amb fortes retallades del 2,46%, fins als 7.583,50 punts. Dins l'índex, han destacat les caigudes en Grifols, Repsol, IAG, Meliá i Inditex. Al costat positiu, només ha tancat en verd Fluidra.

  • 11.075,40
  • 1,70%

"L'IBEX cotitza 'al límit'. Després dels 7.764 punts apareix el suport dels 7.600 punts. Si en aquests preus tampoc es pogués subjectar, el més normal és que poguéssim veure una prolongació dels descensos fins al nivell dels 7.287 punts, mínims anuals", adverteixen els experts de Bolsamanía.

La setmana ha estat complicada i ha estat marcada per la volatilitat i per dos esdeveniments: la decisió de Vladimir Putin de dur a terme una mobilització militar parcial a Rússia, cosa que tensa encara més la situació, i l'anunci de la Reserva Federal (Fed), que va incrementar els tipus en 75 punts bàsics, va anticipar més pujades i va advertir d'una possible recessió.

Després de començar la setmana plana, l'IBEX ha tancat en negatiu tres sessions consecutives. Dimarts es va deixar un 1,50%; dimecres, un -0,01%; i ahir dijous, després de moltes anades i vingudes, va perdre un 1,24%. Durant la setmana el selectiu cau al voltant d'un 4,5% en espera del que acabi fent finalment avui.

Els importants descensos d'aquest divendres a totes les places europees han arribat després de les pronunciades retallades de la jornada passada a totes les borses del Vell Continent i de Wall Street, que s'està desplomant fins a tocar dels mínims de juny.

A Àsia també han dominat els números vermells. S'hi segueix parlant del ien, que ahir va patir després de la decisió del Banc del Japó de no tocar la política monetària. Posteriorment es va disparar després que les autoritats monetàries intervinguessin al mercat de divises per primera vegada des del 1998, encara que els analistes creuen que el Japó tindrà problemes per mantenir la fortalesa de la divisa durant molt de temps.

L'agenda d'aquest divendres inclou les dades avançades dels PMI compostos, manufacturers i serveis a Europa que han portat més males notícies. Les lectures indiquen una contracció econòmica de la zona de l'euro del 0,1% per al tercer trimestre. A Espanya, avui s'ha conegut la dada definitiva de PIB del segon trimestre, que va créixer un 1,5%, més del que s'estimava. Tot i que l'AIReF ha anticipat una caiguda del PIB del 0,2% al tercer trimestre de l'any.

EL REGNE UNIT ANUNCIA MESURES

El Regne Unit ha presentat aquest divendres un "pressupost d'emergència" (mini-budget) per afrontar l'increment en el cost de la vida. Un pla en què s'inclouen mesures com ara un paquet de suport a les factures d'energia durant els propers sis mesos, l'eliminació de la pujada de l'impost de societats o la supressió de la taxa addicional d'impost a la renda. A més, el ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, ha confirmat que s'eliminarà el límit de les bonificacions dels banquers.

La lliura s'ha tornat a desplomar aquest divendres, quan ha arribat a perdre el nivell d'1,11 dòlars, llastrada per l'enquesta del PMI del setembre i per aquest nou "pressupost d'emergència" per afrontar l'increment del cost de la vida. Els nous mínims des del 1985 per a la divisa britànica se situen als 1,1075 dòlars.

LA CRISI ENERGÈTICA AMENAÇA AMB TRENCAR LA UE

El director de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha advertit els països europeus que una carrera per la seguretat energètica aquest hivern amenaça de trencar la unitat de la UE i desencadenar el malestar social.

Fatih Birol, director executiu de l'AIE, ha dit que tem "un escenari del salvatge oest", si els països europeus restringeixen el seu propi comerç o deixen de col·laborar amb els veïns enmig de l'ansietat creixent per l'escassetat de combustible.

"Les implicacions seran molt dolentes per a l'energia, molt dolentes per a l'economia, però extremadament dolentes des del punt de vista polític", ha declarat Birol aquest dijous en una entrevista al Fòrum d'Acció Global d'Energia Neta inaugurat a Pittsburgh, segons informa Financial Times.

PENDENTS D'ITÀLIA

A més, els inversors estaran pendents aquest diumenge de les eleccions d'Itàlia. S'espera que una col·lació de dretes (Germans d'Itàlia, La liga i Forza Italia) surti victoriosa, amb Giorgia Meloni, líder de Germans d'Itàlia, al capdavant.

Els experts intenten relativitzar l'impacte negatiu d'aquest possible resultat, ja que assenyalen que Itàlia està molt limitada a l'hora d'actuar a causa de la supervisió del BCE i de la Comissió Europea. Així mateix, indiquen que l'instrument per a la protecció de la transmissió hauria de proporcionar protecció en cas que el BTP (bo italià) sigui el blanc d'inversors internacionals.

Tot i això, avui s'ha posat fi a una setmana que ha estat marcada per l'enduriment monetari de multitud de bancs centrals, liderats per la Reserva Federal (Fed). Després d'aquestes cinc jornades, sembla que ja queda totalment evidenciat que la recessió és un fet, cosa que fa que els inversors fugin cada vegada més dels actius de risc.

ALTRES MERCATS: MÍNIMS DE L'EURO

L'euro es canvia als 0,9714 dòlars (-1,24%) i marca mínims de 20 anys després de les dades de PMI. El petroli cau més del 5%. El Brent se situa als 86,25 dòlars i el WTI, als 78,82 dòlars.

L'or cedeix un 1,7% (1.652 dòlars) i la plata, un 4% (18,84 dòlars).

El bitcoin perd un 3% (18.737 dòlars) i l'ethereum baixa un 1,6% (1.298 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 3,73% i la del bo espanyol escala fins al 3,17%.

Noticias relacionadas

contador