ep el director de la agencia internacional de la energia fatih birol
EUROPA PRESS - Archivo

El director de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) ha advertit els països europeus que una carrera per la seguretat energètica aquest hivern amenaça de trencar la unitat de la UE i desencadenar el malestar social.

Fatih Birol, director executiu de l'AIE, ha dit que tem "un escenari del salvatge oest" si els països europeus restringeixen el seu propi comerç o deixen de col·laborar amb els veïns enmig de l'ansietat creixent per l'escassetat de combustible.

"Les implicacions seran molt dolentes per a l'energia, molt dolentes per a l'economia, però extremadament dolentes des del punt de vista polític", ha declarat Birol aquest dijous en una entrevista al Fòrum d'Acció Global d'Energia Neta inaugurat a Pittsburgh, segons informa Financial Times.

Els països europeus s'han unit davant la crisi. Tot i això, hi ha el temor que alguns puguin tancar acords paral·lels per al subministrament rus o restringir les exportacions d'energia als seus veïns.

Hi ha "dos escenaris", ha dit Birol: "La UE i els seus membres treballaran de forma solidària, recolzant-se mútuament... o hi ha un altre escenari, on cadascú va per lliure".

"Un dels valors fundacionals de la UE és la solidaritat. Afectarà negativament el pes de la UE al món", ha advertit Birol sobre aquest últim escenari.

Noticias relacionadas

contador