ep archivo   fachada del palacio de la bolsa de madrid a 23 de diciembre de 2022 en madrid espana el
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha caigut un 0,72%, fins als 9.159,20 punts, durant una jornada de correcció generalitzada per a les borses europees. La renovada tensió geopolítica, que torna a tenir com a protagonistes la Xina i els EUA, ha estat l'excusa fonamental perquè els inversors recullin beneficis, després dels forts guanys registrats per la renda variable del Vell Continent durant les primeres setmanes del 2023.

  • 11.074,30
  • 0,42%

Els EUA van batre aquest cap de setmana el globus xinès que sobrevolava l'oceà Atlàntic. Després, va enviar bussejadors per rescatar el que creu que és un equip d'espionatge del gegant asiàtic. El govern de Biden espera trobar equips capaços de fer fotografies detallades, a més d'altres sensors, segons informa Bloomberg citant una persona familiaritzada amb l'assumpte.

"Les tensions diplomàtiques han tornat a esclatar entre els Estats Units i la Xina. El globus espia xinès a l'espai aeri nord-americà ha pujat la temperatura i Pequín està immensament indignada pel fet que els EUA hagin batut el seu globus i l'hagin qualificat de globus espia", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.

"Per als inversors i els operadors, l'únic que importa és la relació entre les dues economies més fortes del món"

"Per als inversors i els operadors, l'únic que importa és la relació entre les dues economies més fortes del món. Fa poc, els operadors van començar a sentir-se molt més còmodes amb les polítiques i les comunicacions adoptades per Washington i Pequín. Però el succés del globus ha canviat el curs de la comunicació i la relació entre les dues superpotències, i això significa que pot ser hora que els inversors busquin alguna assegurança per a la seva cartera, ja que aquestes coses tenen tendència a descontrolar-se amb força rapidesa”, adverteix Aslam.

Les borses asiàtiques han caigut majoritàriament aquesta matinada, especialment les xineses, amb retallades de més del 2% al Hang Seng. A Àsia, també és notícia avui el possible substitut del governador del Banc del Japó, Haruhiko Kuroda. El govern del Japó devia haver proposat el vicegovernador del banc, Masayoshi Amamiya, perquè li passi, segons una informació de Nikkei, cosa que ha provocat caigudes en el ien, ja que suposaria la continuïtat de la política ultralaxa de Kuroda al capdavant de l'organisme. Un portaveu del govern japonès ha desmentit la notícia, però la divisa s'ha mantingut feble.

D'altra banda, segueixen 'colejant' les dades d'ocupació que es van publicar divendres als EUA, amb la creació de 517.000 llocs de treball al gener, molt per sobre de la previsió de 185.000 i enfront dels 260.000 de desembre. La taxa d'atur, per la seva banda, va baixar lleugerament fins al 3,4% des del 3,5% registrat el mes anterior, i se situa al nivell més baix dels últims 53 anys.

"La xifra de l'informe d'ocupació dels EUA va ser tan bona que molts la van haver de comprovar dues vegades per assegurar-se que no estaven llegint malament. Les dades van confirmar que el mercat laboral nord-americà és pròsper i no mostra signes de debilitat, cosa que els operadors han estat pensant a causa del missatge que van rebre durant l'actual temporada de resultats als Estats Units", assenyala Aslam.

"Recordem que la Fed vigila molt de prop el mercat laboral nord-americà i per a ells és un indicador important a l'hora de determinar el camí de la seva política monetària. El fet que el mercat laboral nord-americà sigui fort dona a la Reserva Federal l'oportunitat de impulsar una mica més la seva corba de política monetària, això és perquè la Fed encara no ha declarat la victòria en la seva guerra contra la inflació La setmana que ve es publicarà la nova dada d'inflació que serà, sens dubte, l'esdeveniment econòmic més important al qual prestaran atenció els operadors", afegeix el director d'anàlisi d'AvaTrade.

En un altre ordre de coses, la notícia de dilluns és el fort terratrèmol, de 7,8 graus, que ha sacsejat el sud-oest de Turquia, a prop de la frontera amb Síria. Es calcula que a prop de 2.700 persones han mort i 12.000 més n'han resultat ferides. Els afectats corresponen als dos països, i ja s'ha llançat també una alerta per possible tsunami a Itàlia.

ALTS NIVELLS DE SOBRECOMPRA

L'IBEX va aconseguir divendres tancar la setmana per sobre de la resistència dels 9.200 punts, amb un saldo setmanal del +1,8%.

"Els alts nivells de sobrecompra ens fan ser molt prudents a curt termini, ja que no seria estrany que poguéssim acabar veient una parada al camí", insisteix César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

El primer nivell de suport el podríem situar ara als 9.000 punts. "Si perd aquest nivell de preus, el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell clau dels 8.726 punts. Si no es pogués subjectar en aquests preus, és molt probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins a el nivell dels 8.500 punts”, afegeix.

Dins del selectiu, han destacat els descensos en Fluidra (JP Morgan ha pujat el preu objectiu fins als 18 euros des dels 13,85 euros, cosa que amb prou feines atorga potencial a la companyia). També han cedit de manera destacada ArcelorMittal i ACS. Al costat positiu, els millors han estat Bankinter i CaixaBank (Berenberg n'ha elevat el preu).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0724 dòlars (-0,63%). El petroli puja lleugerament. El Brent se situa als 80,36 dòlars i el WTI, als 73,49 dòlars.

L'or avança un 0,3% (1.882 dòlars) i la plata baixa un 0,04% (22,39 dòlars).

El bitcoin avança un 0,2% (22.946 dòlars) i l'ethereum un 1% (1.641 dòlars).

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 3,62%.

Noticias relacionadas

contador