cb trade war china eeuu

La tensió geopolítica, amb la Xina i els EUA com a protagonistes després de l'enderrocament del globus aerostàtic, suposadament espia, de la Xina, ocupa avui totes les portades dels diaris econòmics. Els experts reconeixen que els mercats es preocupen molt per les bones relacions entre les dues potències econòmiques més grans del món i adverteixen que, després del que ha passat, la situació podria "descontrolar-se amb força rapidesa".

Els EUA van fer caure aquest cap de setmana el globus xinès que sobrevolava l'oceà Atlàntic. Després, va enviar bussejadors per rescatar el que creu que és un equip d'espionatge del gegant asiàtic. El govern de Biden espera trobar equips capaços de fer fotografies detallades, a més d'altres sensors, segons informa Bloomberg citant una persona familiaritzada amb l'assumpte.

"El que ha fet EEEU ha fet malbé greument els esforços de les dues parts i el progrés en l'estabilització de les relacions"

"Les tensions diplomàtiques han tornat a esclatar entre els Estats Units i la Xina. El globus espia xinès a l'espai aeri nord-americà ha pujat la temperatura i Pequín està immensament indignada pel fet que els EUA hagin enderrocat el seu globus i l'hagin qualificat de globus espia", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.

"Per als inversors i els operadors, l'únic que importa és la relació entre les dues economies més fortes del món. Fa poc, els operadors van començar a sentir-se molt més còmodes amb les polítiques i les comunicacions adoptades per Washington i Pequín. Però el succés del globus ha canviat el curs de la comunicació i la relació entre les dues superpotències, i això significa que pot ser hora que els inversors busquin alguna assegurança per a la seva cartera, ja que aquestes coses tenen tendència a descontrolar-se amb força rapidesa”, adverteix Aslam.

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, ha ajornat indefinidament el viatge a Pequín. Els presidents de la Xina i els Estats Units es van reunir en persona sota l'administració Biden fa tres mesos, quan es van anunciar per primera vegada els plans de Blinken de viatjar a la Xina.

"La incipient distensió entre els Estats Units i la Xina no està ara en estat crític, sinó totalment morta, i qualsevol distensió futura seria igualment vulnerable al descarrilament", escriu Gabriel Wildau, director gerent de Teneo, en una nota recollida per CNBC.

"Una pregunta clau és perquè l'administració Biden va decidir fer públic aquest globus i no els anteriors", apunta Wildau. "La resposta continua sent incerta, però sospitem que, a diferència del que ha passat amb globus xinesos anteriors, els funcionaris nord-americans creien que aquest seria inevitablement descobert pel públic fins i tot en absència de confirmació oficial".

Tant el Ministeri de Defensa Nacional com el d'Afers Estrangers de la Xina han qualificat de "reacció exagerada" la mesura dels Estats Units d'enderrocar el globus.

"El que ha fet els Estats Units ha afectat i danyat greument els esforços de les dues parts i el progrés en l'estabilització de les relacions entre la Xina i els Estats Units des de la reunió de Bali", ha declarat el viceministre d'Afers Estrangers de la Xina, Xie Feng.

contador