ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Després d'una sessió molt volàtil i negativa a Europa dilluns, l'IBEX 35 ha rebotat aquest dimarts amb força contundència (+1,83%, 8.590,20 punts). La resta de places europees han pujat de forma moderada, per la qual cosa es confirma una jornada més la major fortalesa relativa del selectiu espanyol davant dels seus homòlegs del Vell Continent i també de Wall Street, recolzat en el bon comportament de bancs (CaixaBank, Sabadell, Santander) i acereries (ArcelorMittal, Acerinox).

  • 11.074,60
  • -0,33%

Com us vam explicar durant a la jornada passada, hi va haver un moment especialment delicat a les borses a aquest costat de l'Atlàntic, amb un flaix crac que va portar a descensos del 8% a la Borsa d'Estocolm i que va arrossegar tots els índexs. Citi ha reconegut que la seva taula d'operacions a Londres va ser la causant de l'enfonsament i que es va tractar d'un error humà. El banc està en converses amb els reguladors i les borses sobre l'incident.

BANCS CENTRALS

El Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) ha donat aquest dimarts el tret de sortida al que serà una setmana protagonitzada absolutament per les decisions sobre política monetària. L'organisme ha pujat els tipus d'interès per primer cop més d'una dècada. Ho ha fet en 25 punts bàsics, fins al 0,35%, quan les expectatives del consens eren un increment de 15 punts bàsics.

Amb l'RBA, aquest dimarts comença la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed), que s'espera que demà anunciï un increment de tipus de 50 punts bàsics, mentre que dijous tocarà el torn al Banc d'Anglaterra, que també es preveu que incrementi el preu del diner.

"Amb els bancs centrals sota pressió per fer front a les creixents forces inflacionistes, els inversors no es poden permetre el luxe de confiar en un entorn de tipus d'interès benigne, ja que la Reserva Federal pujarà els tipus demà en 50 punts bàsics i el Banc d'Anglaterra farà el mateix, amb almenys 25 punts bàsics més, dijous", comenten els experts de CMC Markets al seu informe de mercat d'aquest dimarts.

"La decisió de l'RBA ha estat una resposta a la preocupació per l'augment dels preus. El banc també ha elevat les previsions d'inflació i ha reduit les previsions del PIB", afegeixen aquests analistes.

El Banc Central Europeu (BCE) haurà de moure fitxa més aviat que tard, ja que les dades -a les quals vol esperar Christine Lagarde- acabaran conduint en aquesta direcció. Avui s'ha publicat l'índex de preus de producció del març, que ha pujat el 5,3% intermensual i el 36,8% interanual, per sobre del que s'esperava.

Avui també s'ha conegut la taxa d'atur de la zona euro del març (cau fins al 6,8% des del 6,9%, però se situa per sobre del 6,7% previst), mentre que Lagarde parlarà en un acte dirigit als nens.

ENVOLUPANT BAIXISTA DE L'IBEX

"L'aspecte tècnic de l'IBEX 35 segueix condicionat per l'envolupant baixista que va deixar el 26 d'abril passat", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Aquesta figura va ser recolzada per un important volum de negociació, fet que li atorga solidesa i ens fa extremar la prudència a curt termini. A mitjan del mes passat, el selectiu es va girar després d'acostar-se a la resistència clau dels 8.912 punts i es va deixar un petit buit baixista que ens alerta també de la presència de les vendes.

A curt termini estarem molt pendents del suport dels 8.344 punts. Molt atents a l'abandonament d'aquest nivell de preus, ja que ens confirmaria el gir definitiu a la mitjana de 200 sessions i ens faria pensar en un atac al nivell dels 8.000 punts, o fins i tot una caiguda fins als mínims del buit alcista que va deixar el passat 9 de març als 7.783 punts. Només tornarem a veure un senyal de fortalesa si aconsegueix anul·lar l'envolupant baixista amb un tancament per sobre dels màxims de la figura, que presenta als 8.703 punts”, afegeix aquest expert.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0536 dòlars (+0,3%). El petroli cau un 0,9%. El Brent cotitza als 106,75 dòlars i el West Texas, als 104,28 dòlars.

L'or puja un 0,6% (1.875 dòlars) i la plata avança un 1,1% (22,85 dòlars).

El bitcoin baixa un 0,6, fins als 38.223 dòlars, igual que l'ethereum (2.819 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,915% després de superar ahir el 3% per primera vegada des del 2018, i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa a l'1,98%, després d'haver superat el 2% aquest dilluns.

Noticias relacionadas

contador