ep bolsa madrid

L'IBEX 35 (+1,31%; 8.833 punts) ha acabat la sessió de dilluns en positiu després d'arribar a caure més del 2% durant les primeres hores de negociació. Els forts guanys del sector energètic, que està actuant com a actiu refugi davant de la incertesa bancària, han provocat el gir del selectiu espanyol.

  • 10.983,70
  • -0,40%

Al selectiu espanyol, els valors més alcistes han estat IAG (+3,78%) i BBVA (+3,23%), mentre que, per contra, les caigudes més pronunciades s'han registrat en Grifols (-4,41 %) i Rovi (-3,89%).

A més, els bancs han rebotat des dels seus mínims intradia, després d'un cap de setmana molt mogut als mercats. Sabadell ha pujat un 1,7%, el BBVA, un 3,23%, Santander, un 2,77%, CaixaBank, un 3,19%, Bankinter, un 1,48% i Unicaja, un 0,91%.

UBS va acordar aquest diumenge la compra de Credit Suisse per 3.000 milions de francs suïssos, en una operació forçada pel govern suís per evitar una crisi bancària encara més gran. Les accions de Credit Suisse s'enfonsen més del 60% i les d'UBS cedeixen un 10%.

La reacció inicial dels mercats a Àsia ha estat baixista, amb els bancs liderant les caigudes, ja que l'operació ha estat articulada per evitar el vot dels accionistes dels dos bancs suïssos, cosa que indica la gravetat de la situació de Credit Suisse, que estava registrant una sortida continuada de dipòsits després d'haver perdut la confiança del mercat.

Tot i que la transacció ha estat recolzada pels principals bancs centrals del món, que han anunciat una acció coordinada per injectar liquiditat al sistema financer fins a finals d'abril, la veritat és que encara queden molts dubtes per aclarir els pròxims dies.

Per exemple, ha augmentat el temor al mercat de bons AT1 emesos pels bancs, que a Europa està valorat en 258.000 milions d'euros, després que 16.000 milions de francs suïssos en aquests instruments emesos per Credit Suisse hagin estat amortitzats a zero.

Els futurs nord-americans anticipen caigudes del 0,2%, en una setmana que també estarà marcada per les reunions de política monetària de la Reserva Federal (dimecres), del Banc d'Anglaterra i del Banc Nacional Suís (dijous).

El consens espera una pujada de 25 punts bàsics per part de la Fed, tot i que hi ha analistes que ja anticipen una pausa per part del banc central, a causa de la crisi bancària actual.

ELS BANCS SEGUIRAN VOLÀTILS

"Les demandes són inevitables, principalment de grans grups d'accionistes, però des de la nostra posició no sorprèn pas que les autoritats suïsses estiguin usant els seus poders per dictar els assumptes, atesa la importància sistèmica de Credit Suisse", expliquen els experts de Pantheon Macroeconomics.

"Per als mercats", afegeixen, "l'anunci marca el segon cap de setmana consecutiu que les autoritats han hagut d'immobilitzar les institucions financeres en dificultats. Això és desconcertant i invocarà records del caos financer que es va transformar en la crisi financera mundial i la gran recessió".

D'altra banda, assenyalen que "les accions bancàries continuaran sent volàtils mentre els inversors sospesen la perspectiva de noves víctimes". Encara que "en resum", assumeixen "que els mercats descomptaran que les autoritats desactiven una granada de mà, en lloc de llançar-ne una".

ADÉU ALS 8.726 PUNTS

L'IBEX, que la setmana passada va caure un 6,1%, ha complicat de manera superlativa el seu aspecte tècnic. El selectiu ha perdut el suport de 8.726 punts. Ara, es podria veure una extensió de les caigudes fins als 8.400 punts, avisen els experts de Bolsamanía. En aquests preus hi ha la mitjana de 200 sessions.

"El buit baixista de divendres, 10 de març, ens mostra la solidesa actual de les vendes. No veurem ni el més mínim senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 9.200 punts", adverteixen.

ALTRES MERCATS

En altres mercats, el petroli West Texas baixa un 1,3% (65,88 dòlars) i el Brent cedeix un 1,2% (72,04 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,06% (1,0672 dòlars), i l'unça d'or repunta un 1,1% (1.996 dòlars).

A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança al 3,41%. Per la seva banda, el bitcoin cedeix un 2,3% (27.675 dòlars).

Noticias relacionadas

contador