ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses del Vell Continent han cotitzat amb forts descensos aquest dijous, mentre persisteixen els temors en un context marcat per l'alta inflació, el temor a la recessió i la por creixent que la temporada de resultats empresarials acabi decebent. El selectiu espanyol s'ha deixat un 1,77% i ha marcat mínims des de març, però ha aconseguit salvar el nivell dels 7.800 punts (ha acabat als 7.804,3), després d'encadenar cinc sessions de retallades.

  • 11.154,60
  • 1,56%

L'IPC del juny dels EUA es va disparar al 9,1%, per sobre del que s'esperava, tal com es va conèixer ahir. Això augmenta les possibilitats d'una pujada de tipus encara més forta per part de la Fed a finals de mes. A més, després de conèixer-se la dada, el Banc del Canadà va augmentar tipus ni més ni menys que 100 punts bàsics. També han pujat tipus, fora de calendari, Singapur i les Filipines, en 75 punts bàsics, respectivament.

"L'augment encara més gran d'ahir (de l'IPC), fins al 9,1% al juny, ha fet que les probabilitats d'una pujada de tipus de 75 punts bàsics a finals d'aquest mes (per part de la Fed) passin a ser de 100 punts bàsics, fins i tot quan els preus bàsics van recular lleugerament del 6% al 5,9%”, assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

Després de la referència d'ahir, el president de la Fed d'Atlanta, Raphael Bostic, va expressar la preocupació per la força de la xifra del juny i va dir que "tot està en joc" per al juliol.

Avui els inversors tornen a estar pendents de les empreses, amb la publicació dels resultats de JP Morgan (ingressa menys del que s'esperava i suspèn la recompra d'accions) i Morgan Stanley (guanya mil milions menys al segon trimestre). A més, Brussel·les ha baixat al 2,1% el PIB d'Espanya el 2023 i creu que la inflació serà del 8,1% aquest any. A l'altra banda de l'Atlàntic, s'han publicat les peticions setmanals de desocupació, que han augmentat fins a vuit mesos.

Tot això mentre persisteix la incertesa, amb multitud de fronts oberts: l'augment incessant de preus, el temor d'una recessió mentre els bancs centrals actuen amb contundència, la incertesa pel que pugui passar amb els resultats empresarials aquest segon trimestre (especialment amb les previsions de les empreses)... BlackRock ha reconegut avui que les previsions empresarials són massa optimistes ateses les circumstàncies, mentre baixa el consell sobre la renda variable dels mercats desenvolupats a infraponderar.

A tot això se suma, naturalment, la situació que s'està vivint al mercat de divises (amb la paritat euro/dòlar) i les seves derivades, les anades i vingudes del cru, i diversos cignes negres, com l'últim impost anunciat a Espanya als bancs que, segons els experts de DBRS i UBS, es podria endur el 10% dels beneficis nets del sistema bancari nacional, o la crisi de govern a Itàlia (per això l'FTSE MIB ha estat avui el pitjor índex).

GAIREBÉ TOT CAU

Dins de l'IBEX, pràcticament tots els títols han cotitzat en vermell. Acciona (-6,16%), PharmaMar (-5,27%) i Grifols (-5,13%) han estat els valors que més han caigut a la sessió. Al costat positiu amb prou feines ha sobreviscut quatre títols: Aena (2,67%), IAG (1,52%), Cellnex (1,24%) i Siemens Gamesa (0,42%).

Des del punt de vista empresarial, avui s'ha parlat a Espanya d'altres companyies fora del selectiu. Així, Viscofan ha pujat un 2,4% després que Berenberg hagi iniciat la cobertura amb 'comprar' i un preu objectiu de 68 euros. A més, DIA ha publicat un avenç de les vendes del primer semestre, que van créixer un 8,5%, fins als 3.645 milions d'euros. La companyia ha dit que aquestes xifres "mostren un punt d'inflexió". A més d'això, Adolfo Domínguez ha publicat resultats i Applus ha anunciat una compra a Colòmbia.

A Europa, la sueca Ericcson ha anunciat xifres. Els ingressos totals van augmentar fins als 62.500 milions de corones des dels 54.900, i van superar les estimacions.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia ara a 1,0043 dòlars (-0,16%). El petroli cau un 3% i s'allunya més dels 100 dòlars el barril. El Brent se situa als 97,79 dòlars i el WTI, als 94,26 dòlars.

L'or cedeix un 1,7% (1.706 dòlars) i la plata perd un 3,9% (18,46 dòlars).

El bitcoin està pla (19.678 dòlars), igual que l'ethereum (1.079 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,935%.

Noticias relacionadas

contador