la russie pourrait perdre l acces aux marches financiers en cas d invasion de l ukraine dit von der leyen

La Comissió Europea ha actualitzat aquest dijous les previsions sobre l'economia espanyola. Tot i que manté sense canvis la seva estimació de creixement del PIB al 4% per a aquest any, ha elevat fins al 8,1% el nivell en què tancarà la inflació. A més, ha donat un cop de destral a l'estimació del producte interior brut per al 2023, que ha rebaixat en 1,3 punts fins al 2,1%.

Brussel·les ha revisat el pronòstic donat a conèixer a la primavera sobre l'economia espanyola. Tot i que manté el PIB, ha duplicat les estimacions sobre el repunt de la inflació, que no deixa d'escalar. L'ha elevat al 8,1%, enfront del 6,3% que estimava al mes de maig passat. L'organisme comunitari s'ha vist obligat a modificar les seves estimacions davant de la continuïtat de la guerra d'Ucraïna i els efectes que està tenint a tot el món.

Especialment a Espanya, on els preus ja han escalat fins al 10,2% al juny, en una escalada sense precedents que ha portat a la inflació a cotes no vistes des del 1985. De fet, la situació és tan delicada que fins i tot el Govern va a revisar les pròpies previsions. Així ho ha anunciat la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, que ha dit que l'Executiu revisarà "a l'alça" les previsions d'inflació quan prepari els pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2023.

D'aquesta manera, la Comissió Europea creu que malgrat les mesures adoptades pel gabinet de Pedro Sánchez, com els polèmics impostos a la banca i les energètiques, la gratuïtat dels abonaments de Renfe o les noves beques anunciades, la inflació continuarà sent alta quan s'acabi l'any. Tot i això, de cara al 2023, estima que es reduirà fins al 3,4%.

Brussel·les encara manté la seva estimació sobre l'IPC d'Espanya per sota de la mitjana comunitària, del 8,3%, tot i que està per sobre del 7,6% que augura per a la zona euro. A més, cal destacar que les previsions de creixement del PIB espanyol se situen per sobre del 2,7% previst per a la mitjana de la UE i del 2,6% de la zona euro el 2022.

Si es compleixen les previsions de l'organisme, Espanya seria el setè país en creixement al mercat comunitari aquest exercici, situant-se al mateix nivell que Grècia i només superat per Portugal, Eslovènia, Irlanda, Croàcia, Hongria i Malta.

Pel que fa al 2023, el 2,1% de creixement que ara preveu la Comissió Europea per a Espanya està per sobre de l'1,5% que s'espera per a la mitjana comunitària i de l'1,4% de la zona euro.

I la inflació? Brussel·les apunta que al nostre país se situarà al 3,4%. I encara que és 1,6 punts percentuals més que el que s'ha projectat a la primavera, cal destacar que aquest pronòstic és inferior al de la mitjana de l'Eurozona i de la Unió Europea, on els preus tancaran amb una alça del 4% i el 4, 6%, respectivament el proper any.

Noticias relacionadas

contador