mario draghi italie

El Moviment 5 Estrelles (M5E) d'Itàlia no participarà en la votació de confiança parlamentària per a un projecte de llei oficial d'ajuts davant de la crisi econòmica que viu el país el dijous, segons ha declarat el líder del partit, Giuseppe Conte, en una mesura que podria provocar el col·lapse del govern del primer ministre Mario Draghi. Les accions italianes se'n ressenten per aquestes turbulències i la borsa del país transalpí ha estat la pitjor d'Europa aquest dijous, amb una caiguda del 3,32%.

Altres partits de la coalició han advertit que abandonaran el govern si l'M5E boicoteja la votació al Senat, mentre que el mateix Draghi ha dit aquesta setmana que no dirigiria una administració sense el partit de Conte a bord.

Conte, líder de l'M5E i excap de Govern, va presentar la setmana passada una llista de canvis polítics que exigeix ​​la seva formació per romandre dins de la coalició governant a Roma.

La decisió del partit sumeix Itàlia en la incertesa política, corre el risc de soscavar els esforços per aconseguir milers de milions d'euros en fons de la Unió Europea (UE) i podria portar unes eleccions nacionals anticipades a la tardor.

Després d'un dia d'intenses discussions entre els partits, Conte va anunciar dimecres a última hora que no donaria suport a la moció de confiança, afirmant que el govern hauria de fer més per afrontar els creixents problemes socials de la tercera economia de la zona euro.

"Tinc el fort temor que al setembre moltes famílies s'enfrontin a la terrible elecció de pagar la factura de la llum o comprar aliments", va dir, en referència a un fort repunt dels costos energètics.

Tot i això, va deixar la porta oberta a noves converses amb Draghi per superar les diferències polítiques.

"Estem absolutament disposats a dialogar, a fer la nostra contribució constructiva al Govern, a Draghi, (però) no estem disposats a estendre un xec en blanc", va dir.

contador