ep dos paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de junio de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de places europees han tancat en números vermells la sessió de dimecres (IBEX: -0,91%, 8.434; DAX: -2,06%; CAC: -0,97%; FTSE 100: -0,28%; FTSE MIB: -1 ,14%) amb l'atenció posada als importants dades macro de la jornada. El PIB preliminar del segon trimestre a la zona de l'euro ha crescut un 0,6% malgrat la guerra, mentre que al Regne Unit la inflació ha sorprès disparant-se per sobre del 10% (10,1%) enfront del 9,8% previst i del 9,4% del juny. Aquesta tarda, després del tancament, es coneixeran les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed).

  • 11.124,30
  • 1,28%

L'índex espanyol va acabar dimarts per sobre dels 8.500 punts després de revalorar-se un 1%, clarament més que la resta de places del Vell Continent, que també van finalitzar el dia verd. Als Estats Units, la jornada es va saldar amb pujades per al Dow i l'S&P i caigudes per al Nasdaq, encara que els moviments van ser continguts. A l'altra banda de l'Atlàntic, Joe Biden ha signat la Llei de Reducció de la Inflació, que estableix un tipus mínim del 15% a l'impost de societats.

A Àsia, les alces s'han imposat clarament aquesta matinada. Nova Zelanda ha pujat tipus en 50 punts bàsics més, fins al 3%, en l'última d'una sèrie d'alces que busquen frenar la inflació.

Dins de l'IBEX han destacat les caigudes en Colonial, IAG i Fluidra, entre molts altres títols. Al costat positiu apareixen pocs valors. Acciona Energia, Repsol i Acciona han estat els millors dins del selectiu espanyol.

DE LES ACTES AL PETROLI

"Després del tancament d'Europa (20.00 hora espanyola) es publicaran les últimes actes de la Reserva Federal, que podrien ser instructives quant a si hi va haver un debat sobre el nivell que els responsables polítics consideraven el 'tipus neutral' després de la seva decisió de pujar els tipus en 75 punts bàsics (a l'última reunió)", explica Michael Hewson, responsable d'anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari de mercats.

Segons Hewson, la conferència de premsa del president de la Fed, Jerome Powell, va plantejar més preguntes que respostes. "Va començar dient que la Fed continua considerant que la inflació és massa alta i que el Comitè està molt atent als riscos d'inflació. A continuació, va dir que, als nivells actuals, el tipus d'interès dels fons de la Reserva Federal troba en el rang del que ells consideren neutral, cosa que "va aixecar més d'una cella", va fer que els rendiments dels bons caiguessin de forma força brusca i va portar a pensar que la Reserva Federal es podria veure temptada a pivotar davant la desacceleració de l'economia", explica Hewson.

"El geni va sortir de l'ampolla i el mercat de valors ha estat pujant des de llavors, ja que els inversors valoren la perspectiva que la Fed podria començar a retallar els tipus en algun moment de l'any que ve", conclou el responsable d'anàlisi de CMC Markets sobre això.

L'atenció dels inversors segueix posada també aquest dimecres al cru, que avui recupera posicions després de les caigudes de dilluns i dimarts. El Brent suma ara un 0,9% i cotitza als 93,20 dòlars, mentre que el West Texas avança un 1%, fins als 87,43 dòlars. Els darrers descensos estan motivats, entre altres coses, per la reactivació de l'acord nuclear de l'Iran i els EUA, cosa que permetria als iranians produir més cru. "Ja hem estat aquí abans i hem vist com les converses fracassaven. (...) Si es reactiva l'acord nuclear amb l'Iran, els preus del cru podrien baixar fins a 80 dòlars", comenta Edward Moya, expert d'Oanda.

Amb tot això, l'agenda d'aquest dimecres també han inclòs resultats empresarials, com els de Carlsberg, Target i Cisco Systems. Ahir Home Depot va acabar el dia amb alces del 4% després de publicar els comptes, mentre que Walmart va pujar un 5% després de publicar els seus.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0163 dòlars (-0,06%). L'or cotitza a la baixa (-0,64%, 1.788 dòlars) i la plata es torna a situar per sota dels 20 dòlars l'unça (-1,99%, 19,68 dòlars).

El bitcoin perd un 2,33% (23.370 dòlars) i l'ethereum cedeix un 2,57% (1.828 dòlars). Aquest dimecres, la governadora de la Fed, Michelle Bowman, ha assenyalat que el banc central "treballa per ajudar els bancs amb les 'criptos'".

La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 2,9%.

Noticias relacionadas

contador