ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 12 de mayo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 es desinfla després de repuntar gairebé un 1% durant els primers instants de la sessió. El selectiu ha tancat pla (-0,12%, 9.180 punts) en un dia atípic durant el qual la resta de borses europees amb prou feines es mouen atès que estan tancats Londres i Wall Street per festiu.

  • 11.134,30
  • -0,18%

El selectiu ha afrontat avui el tsunami polític que s'està vivint al nostre país. Després del triomf del Partit Popular a les eleccions municipals i autonòmiques, Pedro Sánchez ha anunciat que avança les generals al 23 de juliol.

Els mitjans econòmics internacionals (Bloomberg, Financial Times, Reuters...) parlen avui del triomf del PP i del fracàs del PSOE, i que el que ha passat aplana el camí per a una victòria del Partit Popular a les generals. Diu Financial Times que a Sánchez li han desgastat els seus acords amb els separatistes catalans i bascos i es refereix específicament als membres d'ETA presents a les llistes electorals. També es refereix al desgast que ha suposat "una llei de consentiment sexual matussera, impulsada pel seu soci de coalició, el partit d'extrema esquerra Podem, que va donar lloc que es reduïssin les penes de presó de més de 1.000 delinqüents sexuals condemnats".

De tornada a la borsa, entre els millors valors de l'IBEX s'ha situat Grifols. Segons sembla, la UE ultima una Directiva per remunerar el donant de plasma. Acciona Energia, Telefónica i Solaria, entre d'altres, han destacat per dalt. Al costat negatiu, han destacat les retallades de Meliá i els bancs, que s'han capgirat després de començar la jornada a la part alta.

També ha pujat Berkeley al Mercat Continu de forma destacada. Això es deu al fet que el govern del PSOE és contrari al seu projecte de mina d'urani de Salamanca i un possible canvi de govern obriria la porta que aquest tirés endavant.

La sessió d'aquest dilluns no ha comptat ni amb la referència de Wall Street ni amb la de la Borsa de Londres, tots dos tancats per festiu.

Al costat dels resultats dels comicis a Espanya hi ha els de Turquia, on Erdogan s'ha imposat després de sortir amb avantatge de la primera volta. BBVA, que va caure després de conèixer el resultat de la primera volta del 14 de maig, s'ha deixat un 1,23%.

ACORD SOBRE EL SOSTRE DE DEUTE

El president Joe Biden i el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, van arribar diumenge a un acord per elevar el sostre del deute del país i es van esforçar per assegurar suficients vots republicans i demòcrates per aprovar la mesura aquesta setmana.

El president demòcrata i el portaveu republicà van parlar entre si diumenge a la nit mentre els negociadors s'afanyaven a redactar el text del projecte de llei perquè els legisladors puguin revisar els compromisos que probablement no donin suport ni el flanc dur de la dreta ni el de l'esquerra. En canvi, els líders estan treballant per aconseguir el suport del centre polític, mentre el Congrés s'afanyarà a votar abans de la data límit del 5 de juny per evitar un incompliment federal.

Les borses asiàtiques s'han vist contagiades per l'acord als Estats Units i han tingut una jornada positiva. L'acord i les caigudes del ien han portat el Nikkei japonès a tocar nous màxims de 33 anys.

IMPORTANT QUE NO PERDI ELS 8.967 PUNTS

L'IBEX suma posicions després de tancar la setmana passada amb pèrdues acumulades del 0,65%. Ara cal veure si aguanta en positiu o es desinfla al llarg de la jornada.

Les caigudes de la setmana passada van acostar el selectiu al suport dels 8.967 punts. De moment, sembla que es vol subjectar en aquests preus. Tot i això, els experts de Bolsamanía avisen que cal tenir molt present el buit baixista que s va deixar dimecres i que és "un recordatori de la presència actual de les vendes".

Si perd els 8.967 punts, anticipen que és molt probable que puguem acabar veient una continuació de les caigudes fins al nivell dels 8.600 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions.

"No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 9.326 punts. La resistència clau és als 9.539 punts. Només amb la superació d'aquests preus veuríem una tornada del camí alcista", indiquen els analistes de Borsamania.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,071 dòlars (-0,13%). El petroli cedeix lleugerament. El Brent se situa als 76,60 dòlars i el WTI, als 72,53 dòlars.

L'or està pla (1.964 dòlars), igual que la plata (23,36 dòlars).

El bitcoin puja i cotitza als 27.600 dòlars. L'ethereum també avança, fins als 1.890 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,81%.

Noticias relacionadas

contador