sanchez elecciones 2023

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat la decisió de dissoldre les Corts Generals i convocar eleccions generals anticipades, que se celebraran el diumenge 23 de juliol. "És millor que els espanyols prenguin la paraula per definir el rumb polític del país", ha dit.

"He comunicat al cap de l'Estat la decisió de convocar un Consell de Ministres aquesta tarda per dissoldre les Corts i procedir a la convocatòria d'eleccions generals en l'ús de la prerrogativa que la Constitució atribueix al president del Govern la convocatòria formal aparegui demà dimarts a el BOE de manera que els comicis se celebraran el diumenge 23 de juliol, d'acord amb els terminis que estableix la llei", ha assenyalat Sánchez durant la declaració aquest dilluns a les portes del Palau de Moncloa.

"He pres aquesta decisió en vista dels resultats de les eleccions celebrades ahir". El president del Govern ha expressat que, en aquest context, considera que “el millor és que els espanyols es pronunciïn”, ja que “el sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà”.

Com ha explicat, es pot extreure un doble missatge dels resultats electorals. D'una banda, la primera conseqüència seria que "magnífics presidents i presidentes autonòmics, alcaldes i alcaldesses socialistes es veuran desplaçats amb una gestió impecable i això malgrat que molts i elles han vist incrementat el seu suport". En segon lloc, que moltes institucions seran administrades per majories de PP i Vox.

"Cal una clarificació dels espanyols de les polítiques que cal fer i les forces que han de dur a terme aquestes polítiques. El millor és que els espanyols prenguin la paraula per definir el rumb polític del país", ha afegit.

Després d'aquest anunci, que ha agafat per sorpresa tots els grups polítics, i un cop reunit el Consell de Ministres extraordinari, la convocatòria d'eleccions generals es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dimarts, de manera que les Corts, Congrés i el Senat quedaran dissolts.

El PSOE va sortir malmès aquest diumenge 28 de maig de les eleccions municipals i autonòmiques. Uns comicis en què el partit de Sánchez va perdre la majoria de les capitals de província així com les CA en què governava, a excepció d'Astúries i Navarra, on depèn de pactes, i Castella-La Manxa, regió on Emiliano García -Page revalida la majoria absoluta. De fet, el PP va prendre al PSOE el poder de sis comunitats, encara que els populars estan pendents de la necessitat de pactar amb Vox per governar.

Noticias relacionadas

contador