lira turca portada

La lira turca cau fins a nivells propers als seus mínims històrics després que Recep Tayyip Erdogan hagi guanyat la segona volta de les eleccions presidencials d'aquest diumenge a Turquia, perllongant el mandat com el líder més longeu del país.

La lira va caure fins a un 0,3%, fins als 20,03 per dòlar nord-americà, a prop d'un mínim històric, abans de cotitzar als 20,01 a primera hora del matí a Istanbul.

"Tenim una perspectiva força pessimista sobre la lira turca com a resultat de la permanència d'Erdogan en el càrrec després de les eleccions", ha dit Brendan McKenna, economista de mercats emergents i estrateg de divises de Wells Fargo, a CNBC.

McKenna preveu que la lira arribi a un nou mínim històric de 23 respecte al dòlar a finals del segon trimestre, i després de 25 ja l'any que ve.

Morgan Stanley, per part seva, adverteix que podria arribar als 26 per dòlar abans del previst i lliscar cap als 28 a finals d'any si Erdogan manté la seva política de tipus d'interès baixos, informa Bloomberg.

Durant els darrers cinc anys, la lira ha perdut un 77% del seu valor enfront del dòlar.

La continuació d'Erdogan al poder suposa igualment la continuació de les polítiques econòmiques poc ortodoxes i l'intervencionisme, amb absència de pujades dels tipus d'interès, cosa que està provocant aquestes fortes caiguda a la lira.

La setmana passada, el banc central va mantenir els tipus al 8,5% en espera de les eleccions, el mateix que va fer a l'abril i al març. El febrer d'aquest any els va reduir en 50 punts bàsics (del 9% al 8,5%).

Erdogan ha aconseguit més del 52% dels suports, mentre que el rival es queda amb al voltant del 48%.

El líder islamista, de 69 anys, presideix Turquia des del 2014. El president turc s'ha enfrontat als comicis al líder de l'oposició, Kemal Kilicdaroglu, de 74 anys.

Noticias relacionadas

contador