ep vista interior del palacio de la bolsa a 3 de enero de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,48%, 8.933,30 punts) i la resta de borses europees han estès el seu impressionant ral·li alcista de les darreres setmanes. El selectiu espanyol ja frega els 9.000 punts, recolzat en el bon comportament dels valors relacionats amb el turisme i els viatges (IAG, Melià, Aena, Amadeus...), Cellnex, els bancs i Repsol. Des del començament d'any, s'ha revaloritzat un 8,6%.

  • 11.097,00
  • -0,52%

Entre les notícies empresarials del dia a Espanya, destaca que Telefónica ha perdut el litigi al Perú i es calcula que haurà de pagar més de 900 milions d'euros per les irregularitats comeses al pagament d'impostos al país. La companyia ha estat un dels títols més baixistes de l'IBEX, juntament amb les immobiliàries Merlin Properties i Colonial.

Entre els títols més alcistes, ha destacat Grifols, al qual Jefferies ha elevat el seu consell a comprar des de mantenir i el seu preu objectiu fins als 16,90 euros des dels 9,95 euros.

També en positiu ha tancat Cellnex, que emetrà a través de Retevisión els senyals de ràdio i televisió d'RTVE per 301 milions d'euros durant els propers cinc anys.

Tot i que els valors més alcistes de la jornada han estat Meliá Hotels i IAG, gràcies a unes bones dades d'activitat turística publicades a la zona euro, que es preveu que continuïn durant el 2023.

EL BCE VOL ANAR FRENANT

Els responsables de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) estan començant a considerar un ritme de pujades de tipus d'interès més lent del que va indicar la presidenta Christine Lagarde al desembre, segons han explicat funcionaris amb coneixement de les converses a Bloomberg.

Mentre que l'increment de 50 punts bàsics al febrer que ella va assenyalar segueix sent probable, la perspectiva d'un augment més petit de 25 punts a la següent reunió de març està guanyant suport, van dir els funcionaris, demanant no ser identificats perquè les converses sobre el assumpte són confidencials.

Aquest dimecres, s'ha publicat la inflació a la zona euro, que es va frenar fins al 9,2%, enfront del 10,1% del novembre i el 10,6% d'octubre, quan va registrar rècord històric. Tot i això, el cost dels aliments no aconsegueix tocar sostre i segueix a l'alça.

Als EUA, s'ha donat a conèixer l'índex de preus de producció, que va mostrar una desacceleració clara el mes passat, i les vendes al detall del desembre, que van caure un 1,1%, més del que s'esperava. A més, es publicarà el Llibre Beix de la Fed.

EL BOJ NO FA CANVIS

Un dels assumptes més rellevants d'aquesta sessió de dimecres és la decisió del Banc del Japó (BoJ), que ha mantingut sense canvis la política monetària, i també ha anunciat que continuarà amb la compra de bons a gran escala i que serà més flexible quant a la durada. A més, no ha modificat la política de control de la corba de rendiments dels bons, al contrari del que s'esperava.

La decisió del Banc del Japó ha fet que el ien baixés més d'un 2% respecte a l'índex del dòlar i que el rendiment dels bons a 10 anys hagi baixat fins a 10 punts bàsics.

A la seva declaració, el BoJ s'ha mostrat molt confiat en afirmar que s'espera que l'economia del país continuï creixent a un ritme superior a la taxa de creixement potencial. Pel que fa als tipus d'interès, el banc els va mantenir sense canvis al -0,1%, cosa que coincideix amb les expectatives del mercat. A més, ha revisat a la baixa les previsions econòmiques, fins a l'1,9% per a l'any fiscal que conclou el 31 de març, i també les ha retallat per al PIB dels exercicis 2023 i 2024. Així mateix, ha revisat a l'alça les seves previsions econòmiques estimacions d'inflació. Cal recordar que aquest divendres es publica l'IPC final del mes de desembre al Japó.

La decisió del Banc del Japó és un dels esdeveniments econòmics més esperats d'aquest dimecres, encara que també hi ha altres assumptes rellevants, com ara la publicació dels IPC del Regne Unit (baixa al 10,5% però segueix a màxims de 40 anys).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0819 dòlars (+0,29%). El petroli puja més de l'1% després que l'Agència Internacional de l'Energia hagi elevat la previsió de demanda de cru. El Brent se situa als 87,10 dòlars i el WTI, als 81,55 dòlars.

L'or cedeix un 0,02% (1.909 dòlars) i la plata baixa un 0,5% (23,93 dòlars).

El bitcoin cotitza als 20.565 dòlars i l'ethereum, als 1.507 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,42%.

Noticias relacionadas

contador