hausse-de-l-inflation-au-royaume-uni

Alleugeriment a la zona euro. Els preus s'allunyen de màxims i abandonen el doble dígit. Al desembre, la inflació es va frenar fins al 9,2%, enfront del 10,1% del novembre i el 10,6% d'octubre, quan va registrar rècord històric. Tot i això, el cost dels aliments no aconsegueix tocar sostre i segueix a l'alça. Entre els països, la taxa anual més baixa es va registrar a Espanya (5,5%), segons les dades de l'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

A tota la Unió Europea (UE), l'Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar al desembre fins al 10,4% en comparació amb l'11,1% del novembre.

La contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona euro va correspondre als aliments, l'alcohol i el tabac (+2,88 punts percentuals), seguida de l'energia (+2,79 punts percentuals), els serveis (+1,83 punts percentuals) i els béns industrials no energètics (+1,70 punts percentuals).

"El component energètic de la inflació a la zona de l'euro continua sent un comodí, però cada vegada estem més segurs que està caient, encara que probablement no tan ràpid com suggereix la caiguda del desembre", apunten a Pantheon Macroeconomics. Preveuen que l'acceleració de la inflació dels aliments, l'alcohol i el tabac, encara que "està remetent", es mantindrà per sobre del 10% durant la majoria del primer semestre.

Afegeixen que “la inflació dels béns no energètics acabarà baixant, però necessitarà temps. Creiem que aquest component es mantindrà al voltant del 6% durant el primer trimestre”.

En comparació amb novembre, la inflació anual va baixar en 22 Estats membres, se'n va mantenir estable en dos i va pujar-ne en tres. En concret, les taxes anuals més baixes es van registrar a Espanya (5,5%), Luxemburg (6,2%) i França (6,7%), mentre que les més altes van tenir lloc a Hongria (25%), Letònia (20,7%) i Lituània (20%).

Pel que fa als moviments del Banc Central Europeu (BCE), els analistes estimen que l'organisme "es mantindrà alerta, d'acord amb el missatge de línia dura del mes passat". "Dubtem que les dades d'inflació subjacent permetin un gir fins a finals del segon trimestre. Continuem preveient dues pujades de 50 punts bàsics al primer trimestre, seguides de dues pujades de 25 punts bàsics al segon", diuen.

Noticias relacionadas

contador