ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana 20240204120104
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha cedit posicions aquest dilluns (-1,2%, 9.941 punts) pressionat pels descensos pronunciats a Santander (-5%) després de la informació de Financial Times que indica que l'Iran hauria utilitzat comptes de Santander UK i de Lloyds per evitar sancions. Al costat positiu, el millor ha estat Acerinox (+3,8%) després de comunicar la compra de la nord-americana Haynes International per 798 milions de dòlars. Logista, que ha presentat resultats del primer trimestre fiscal, puja un 1,69%.

  • 11.352,30
  • 0,22%

Fora d'Espanya, UniCredit s'ha disparat (+8%) després dels resultats i anima l'FTSE MIB italià. A més, Vodafone ha publicat també xifres, amb una reducció d'ingressos del 2,3% al tercer trimestre fiscal, fins als 11.372 milions d'euros.

Així mateix, s'ha conegut que Grifols ha anunciat que Raimon Grifols i Víctor Grifols Deu han decidit finalitzar la seva etapa executiva a la companyia i deixaran les seves funcions com Chief Corporate Officer (CCO) i Chief Operating Officer (CCO), respectivament. Els dos continuaran al consell d'administració com a consellers dominicals. A més, la companyia nomena Nacho Abia nou CEO de l'empresa i manté Thomas Glanzmann com a president executiu.

LA CAUTELA DE POWELL

Avui dilluns l'atenció està posada en les últimes declaracions del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que ha parlat al programa 60 Minutes de CBS i que ha dit, entre altres coses, que és moment de abordar les baixades de tipus, però de forma “curosa”.

"Amb l'economia tan sòlida com està, sentim que podem abordar amb cura la qüestió de quan començar a reduir les taxes d'interès", va afirmar a CBS.

"Volem veure més evidència que la inflació està disminuint de manera sostenible fins al 2%", va afegir Powell. "La nostra confiança està augmentant. Només volem tenir més seguretat abans de fer aquest pas tan important de començar a reduir les taxes d'interès".

"Actualitzarem (el panorama) a la reunió del març. Diré, no obstant, que res no ha passat a l'ínterim que em faci pensar que la gent canviarà dràsticament els seus pronòstics".

L'entrevista, encara que publicada ahir, va tenir lloc dijous passat, abans de l'espectacular informe d'ocupació que es va conèixer divendres a l'altra banda de l'Atlàntic i que va sumar 353.000 llocs de treball al gener.

Avui la sessió estarà marcada per la publicació dels PMI del sector serveis i compostos del mes de gener a Àsia, Europa i els Estats Units. Al Japó, el PMI serveis del gener ha pujat fins al 53,1 des del 51,5 i enfront de l'estimació del 52,7. A la Xina, el PMI serveis de Caixin del gener ha caigut fins al 52,7 des del 52,9, per sota de 53 previst pel consens. Les borses asiàtiques han viscut una jornada amb predomini de números verds. Als EUA, el sector serveis es va accelerar al gener i es va tornar a expandir per tretzè mes consecutiu.

FINANCIAL TIMES POSA SANTANDER UK AL FOCUS

Com es comenta més amunt, Financial Times publica que l'Iran ha utilitzat dos dels bancs més grans del Regne Unit per moure diners de forma encoberta arreu del món com a part d'un esquema d'evasió de sancions recolzat pels serveis d'intel·ligència de Teheran.

Segons el diari, que cita documents als quals ha tingut accés, Lloyds i Santander UK van proporcionar comptes a empreses britàniques pantalla secretament propietat d'una empresa petroquímica iraniana sancionada pels EUA, Petrochemical Commercial Company (PCC).

Les revelacions sobre l'operació d'evasió de sancions iraniana al cor de Londres es produeixen després que la Royal Air Force s'unís recentment als atacs aeris dels Estats Units contra els rebels hutí recolzats per l'Iran al Iemen.

Documents analitzats per FT mostren que, des que va ser sancionada pels Estats Units, PCC ha utilitzat empreses al Regne Unit per rebre fons d'entitats iranianes a la Xina, ocultant la seva veritable identitat.

Una d'aquestes empreses, anomenada Pisco UK, està registrada a una casa independent a Surrey i utilitza un compte comercial amb Santander UK.

Santander, per part seva, ha assegurat que "no ha incomplert la normativa" dels EUA sobre sancions imposades a tercers. "El banc compta amb polítiques i procediments per assegurar que es compleixen els requisits relatius a les sancions. Santander continuarà col·laborant proactivament amb les autoritats britàniques i nord-americanes pertinents", ha afegit un portaveu del banc.

CONFIRMAT EL FINAL DE LA CORRECCIÓ DE L'IBEX?

L'IBEX va pujar un 1,27% durant la setmana passada i els experts de Bolsamanía es pregunten si estem davant del final de la correcció iniciada als primers compassos del desembre.

La setmana passada vam veure com anul·lava el buit baixista que va deixar el 16 de gener passat als 10.076 punts. Això és un senyal de fortalesa.

“A curt termini, tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient un atac al nivell dels 10.300 punts. Aquests preus corresponen als màxims de l'any passat. Si aconsegueix superar aquests nivells, podríem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 10.500 punts", afirmen.

Per sota, el primer nivell de suport és als 9.800 punts. "No apreciarem un senyal de feblesa mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus".

ALTRES MERCATS

L'euro cau als 1,0728 dòlars (-0,51%). El petroli amb prou feines es mou. El Brent se situa als 77,38 dòlars i el West Texas, als 72,18 dòlars.

L'or perd un 0,76% (2.038 dòlars) i la plata, un 1,82% (22,38 dòlars).

El bitcoin cotitza als 42.500 dòlars i l'ethereum, als gairebé 2.300 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,169%.

Noticias relacionadas

contador