ep valores del ibex en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'Ibex ha avançat un 2,6% (7.986 punts) impulsat pel tremend impuls de la banca després de l'operació de BBVA, que ha venut el seu negoci als EUA per 9.700 milions d'euros. El BBVA es dispara un 15% i Sabadell, que es considera cadidat a una possible opa, també es revalora un 15%. Bankinter, Santander, Bankia i CaixaBank pugen entre un 2% i un 3%. A més, l'anunci que el vaccí de Moderna contra el coronavirus és efectiu en un 94% ha generat una sacsejada alcista addicional al selectiu espanyol.

  • 11.100,60
  • -0,10%

BBVA ha anunciat la venda del 100% de la seva filial als EUA a PNC Financial Service Group. L'acord no inclou la venda del negoci institucional del grup que desenvolupa a través del seu 'bróker dealer' BBVA Securities ni tampoc la participació en Propel Venture Partners US Fund I. El preu de l'operació es pagarà enterament en efectiu.

L'altre assumpte de la jornada s'està desenvolupant molt lluny d'aquest, i té a veure amb l'Àsia, on s'ha signat l'acord comercial més gran del món. "La signatura d'un nou acord comercial entre quinze nacions de la regió Àsia-Pacífic, anomenat Associació Econòmica Regional Integral (RCEP, per les seves sigles en anglès), és una bona notícia que marca la primera associació comercial entre la Xina, el Japó i Corea del Sud, afegit a la culminació d'una sèrie d'acords menors entre dotze nacions més de l'Àsia-Pacífic, entre les quals Austràlia, Singapur, Tailàndia i Vietnam. S'estima que l'agrupació d'aquests acords menors en un de més abast podria reduir significativament la fricció comercial i ajudar a impulsar significativament el PIB de l'Àsia durant els pròxims anys", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

Les borses asiàtiques han acabat en verd gràcies a aquest pacte i també a les dades macro. El PIB japonès ha pujat un 21,4% en el tercer trimestre, per sobre del que es preveia. Per part seva, les últimes dades econòmiques de la Xina publicades avui també han estat acollides amb satisfacció, en considerar-se una prova més que l'economia xinesa continua recuperant-se lentament. Les últimes xifres de vendes al detall d'octubre han continuat el lent moviment de retorn cap a territori positiu que va començar a l'agost, amb un augment del 0,5%; al setembre ha registrat un augment del 3,3%. La xifra d'octubre, un 4,3% més, encara que inferior al que s'esperava, reflecteix en gran manera l'influència positiva de la festivitat de la Setmana Daurada a principis de mes "És un bon auguri per a final d'any fort, amb el Dia del Solter al novembre, que possiblement també suposarà un impuls significatiu, que s'hauria de veure quan es publiquin les xifres de novembre el mes vinent", expliquen des de CMC Markets.

D'altra banda, el Brexit serà notícia aquesta setmana, per la celebració d'una cimera el dijous. No obstant això, el mercat descompta que les converses s'allargaran més enllà d'aquesta setmana, amb les mateixes línies divisòries de la pesca i la igualtat de condicions com a principals obstacles en la negociació.

Ara sembla probable que la data límit per a les converses s'allargui encara més, fins al 10 de desembre. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha començat un confinament després que és confirmés el positiu per coronavirus d'un diputat amb el qual va mantenir un contacte estret. Johnson, que ja va passar el coronavirus a l'abril, no mostra cap símptoma de moment, però complirà els deu dies preceptius d'aïllament.

A més, la lluita per les vacunes continua. Després dels anuncis del 90% d'eficàcia de la de Pfizer i el 92% de la candidata russa, ara Moderna eleva les apostes. La farmacèutica estatunidenca ha assegurat aquest dilluns que la seva vacuna contra la Covid té una eficàcia del 94,5%.

Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'Ibex, gràcies a les fortes pujades de dilluns, el selectiu espanyol es troba just a la resistència dels 8.000 punts, que és un nivell clau. "Cal anar amb compte perquè ha deixat un buit a l'obertura i això pot significar que s'aturi a aquest nivell", adverteix César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. Si trenqués aquest nivell, intentaria cobrir el buit baixista de març que té en els 8.375 punts. "Jo crec, no obstant això, que avui no podrà superar els 8.000 i que podríem veure una correcció", adverteix Nuez.

Noticias relacionadas

contador