regulación prohibición criptomonedas
Alberto Sánchez

El Parlament Europeu es prepara per sotmetre a examen el text definitiu de la Llei dels mercats de criptoactius (MiCA per les sigles en anglès -Markets in Cryptyo Assets-), aprovat pel Consell Europeu el 5 d'octubre, i ho farà seguint una sèrie de passos que deixaran la Directiva europea llesta per a la seva entrada en vigor passats 18 mesos, cap a mitjans del 2024.

El Comitè de Representants Permanents del Consell Europeu ja ha donat el vistiplau al text de MiCA i l'ha enviat a la presidència de la Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu. Edita Hrdá, presidenta del Comitè de Representants Permanents, ha confirmat que la proposta del marc per als criptoactius es promulgaria "en cas que el Parlament Europeu adoptés la seva posició en primera lectura" amb la mateixa redacció.

Els passos següents, així, inclouen la votació de l'esmentada Comissió de l'Europarlament el 10 d'octubre, a la qual seguiran les verificacions d'advocats/lingüistes, després de produir el vot al ple del Parlament Europeu i finalment, es publicarà al diari oficial de la Unió Europeu (UE).

"El reglament MiCA suposa l'establiment d'unes regles homogènies per als proveïdors i emissors de serveis d'actius digitals a tots els països de la Unió Europea. És a dir, facilitarà que prestadors de serveis d'actius digitals puguin operar a tot el territori europeu prèvia autorització en un dels estats membres", explica el custodi Onyze, mitjançant un comunicat.

Entre altres qüestions, el text estableix regles uniformes per als proveïdors i emissors de serveis de criptoactius a tots els Estats membres. "Amb el text definitiu i l'aprovació també de la Travel Rule presenciarem l'eclosió d'un sector que fins ara estava molt acotat", augura Enrique Palacios, Director de Compliment Regulatori d'Onyze.

Un altre dels aspectes rellevants de la norma és que s'estableix una classificació de criptoactius i delimita aquells que cauen sota el paraigua. S'inclouen específicament els anomenats criptovalors 'utility', les monedes estables, que divideix en els criptovalors referenciats o recolzats en actius i criptovalors de diners electrònics ('e-money' tokens). Deixa fora les monedes digitals dels bancs centrals (CBDC) i els criptos 'value', que estaran regulats per MIFID II. Pel que fa als criptovalors no fungibles (NFT), la norma els deixa fora en línies generals, però obre la porta a incloure-hi aquells que es consideri que efectivament són fungibles.

Des d'Onyze expliquen que aquest marc legal també s'uneix al del Règim Pilot pel qual es regularà la negociació, compensació i liquidació d'instruments financers sobre tecnologia DLT; és a dir, permetrà aprofitar els avantatges de la tokenització i la cadena de blocs que ja hem comprovat. Tot plegat, amb la reforma de la llei dels Mercats de Valors que ja inclou l'aplicació del Pilot Regime. Un moviment que avança les primeres mesures perquè el mercat nacional estigui plenament preparat per a la implementació de MiCA.

"Aquesta onada reguladora tant a Europa com a Espanya propiciarà un canvi de paradigma i assegurarà l'evolució del sistema financer a tot el continent", afirma Palacios.

contador