presidente turquia erdogan

La imminent entrada en vigor de la regulació turca sobre les criptodivises, que prohibirà els pagaments de béns i serveis amb aquests actius per tal de tornar el control de les transaccions al govern de Recep Tayyip Erdogan, ha sotmès a un estricte escrutini a les plataformes de compravenda de país amb dos sonats casos de frau. Mentre analistes i experts sumen el col·lapse de dos dels criptobròkers otomans més importants a la llista de motius de l'aguda correcció del bitcoin de la setmana passada, el banc central explica que el seu objectiu primordial és acabar amb la fugida de capitals a monedes digitals.

El Governador del Banc Central de Turquia, Şahap Kavacıoğlu, ha advertit que durant les dues properes setmanes s'implementarà un nou paquet de regulacions a la criptografia per tal d'evitar una major fugida de fons del país. La debilitat de la lira turca, que ha caigut a un nou mínim històric contra l'euro, en més de 10,150 lires per euro i planeja sobre el seu pitjor canvi de tots els temps contra el dòlar, es troba en les decisions del banc central, així com recuperar el control de govern en les xarxes de pagament.

Els governs solen bloquejar la sortida de riquesa dels seus països per protegir les seves economies. I l'economia de Turquia té problemes. En declaracions a la cadena estatal TRT, Kavacıoğlu ha posat èmfasi en la imperiosa necessitat d'aquestes lleis per contrarestar l'"alarmant" quantitat de fons que surten del país mitjançant les criptodivises. Sense aportar números per justificar la seva afirmació, va declarar que "ni tan sols sabem si alguns dels fons de 'criptos' tornaran".

Això sí, les seves paraules han deixat cert alleugeriment, ja que també ha garantit que no té previst un veto complet a aquests actius. "No es pot arreglar res prohibint les criptos i no tenim intenció de fer-ho", ha assegurat.

Els comentaris de Kavacıoğlu es produeixen menys d'una setmana abans que entri en vigor la prohibició prevista per al 30 d'abril de l'ús de criptodivises per als pagaments. L'anunci de la prohibició, que es va produir quan l'ús de criptodivises a la nació s'ha disparat a causa de la caiguda de la lira, va provocar les protestes dels opositors polítics de govern.

Així mateix, han coincidit amb l'escàndol de la fallida de dues bròkers de criptomonedas, Vebitcoin i Thodex, que han deixat centenars de milers d'usuaris a l'estacada quan van deixar d'operar sobtadament i van impedir als seus clients retirar-ne fons. El cas ha deixat, de moment, un total de 66 detencions i la fugida del fundador de Thodex, Faruk Fatih Özer, presumptament, amb 2.000 milions de dòlars, encara que davant les autoritats albaneses va declarar menys de 300.000.

L'advocat Oğuz Evren Kılıç, que representa alguns dels clients de Thodex, ha manifestat que la regulació dels actius digitals s'hauria d'haver aprovat fa molt de temps per protegir els inversors. Aquest tipus de regulació també pot parapetar la indústria de les monedes digitals de la mala premsa.

Sense donar detalls sobre les properes regulacions, Kavacıoğlu ha indicat que aclaririen la definició legal de les criptodivises i regularien com han de ser emmagatzemades per les institucions.

Noticias relacionadas

contador