bitcoin 20201117071810

Malgrat les nombroses veus d'alarma que sonen al mercat de les criptodivises, fruit de la recent caiguda del 27% en el bitcoin i que asseguren que encara li queda metxa al moviment baixista de curt termini, cada vegada més experts surten a la palestra per minimitzar les caigudes de la setmana passada. Mentre uns subratllen que són completament normals dins dels cicles de preus de la més operada de les monedes digitals i declaren que en res deterioren la tendència subjacent, clarament alcista, altres fins i tot es congratulen del que en l'anàlisi tècnica es coneix com una sana correcció de tota la vida. L'objectiu segueix sent els 100.000 dòlars.

La majúscula volatilitat i les vendes en plena fase alcista es consideren, en circumstàncies normals, un senyal que més pujades estan per venir, ja que redueixen el FOMO (de l'anglès Fear of Missing Out) i netegen el mercat d'operadors inexperts permetent que mans més fortes comprin l'actiu. És el cas clar de la reculada "saludable" que la creació de Satoshi Nakamoto va viure la setmana passada, segons David Grider, analista de Fundstrat, en declaracions a Yahoo Finance, que "reforça els arguments dels alcistes".

La por que un límit de mercat, similar al de 2017, sobrevoli el preu està molt present entre els inversors, però Grider no creu que les circumstàncies s'assemblin a les de fa una mica més de tres anys, quan va acabar col·lapsant un 80% durant els mesos següents a marcar el màxim d'aquell llavors, als 20.000 dòlars. Per a aquest analista estem davant "un període de refredament abans de reprendre les pujades" amb vista a la xifra rodona dels 100.000 dòlars, que un gran percentatge d'experts creuen que s'aconseguirà aquest any.

"Invertir en el bitcoin és estar disposat a correccions contínues després de cada nou impuls alcista, del 30% de mitjana", comenta per la seva banda José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Sense anar més lluny i des del començament de l'any hem assistit a caigudes del 31%, del 26%, del 19% i ara del 27%. Aquestes són les correccions que ha anat experimentant el bitcoin el 2021. Durant el cicle alcista 2015-2017 vam assistir a correccions (drawdown) del 35% de mitjana en vuit ocasions. "Cosa que vol dir que les caigudes últimes no signifiquen res. Absolutament res. Són una fase correctiva més de les moltes que han d'arribar encara i poc més", assevera l'expert.

Prenent com a referència aquestes declaracions, la rectificació en el preu era més que previsible, però "si ho mirem amb una perspectiva a mitjà-llarg termini, el més probable és que visquem una gran consolidació d'aquests actius", indica per la seva banda Álvaro Alcanyís, CMO i Cofundador d'Onyze. "La pressió venedora sembla estar ara en ple procés d''esperar i veure' en zones clau de suport", comenten per la seva banda els experts d'eToro.

Els analistes del bròker criden a no donar-ho tot "per perdut fins que els mínims observats as 47.500 dòlars es perdin". "En fer-ho estaríem en zona de sobrevenda amb perill d'anar a buscar els 44.000 dòlars. Per sobre, cal superar els 55.000 dòlars amb força per tornar a pensar en nivells superiors", afegeix, abans de demanar "precaució".

Amb tot, els alcistes aposten que hi ha molt més recorregut després d'aquest impàs. Molts apunten als cicles d'auge i caiguda del bitcoin vinculats a la mecànica del codi de l'actiu, que redueix automàticament el preu pagat als miners que confirmen les transaccions a la xarxa a la meitat aproximadament cada quatre anys en un esdeveniment anomenat 'halving'. Al maig de 2020, el bitcoin va experimentar la seva tercera actualització d'aquest tipus, quan la recompensa als miners es va retallar automàticament de 12,5 bitcoins a 6,25.

Històricament, el preu del bitcoin ha pujat després d'aquests esdeveniments, com ho demostra el recent repunt de gairebé del 3.000% que va seguir durant els 18 mesos posteriors a la segona "reducció a la meitat". Altres analistes s'acullen en el model stock-to-flow que mesura els subministraments existents, normalment de matèries primeres, enfront del flux a què es produeixen els nous inventaris. En el cas del bitcoin, els halvings, per definició, tallen aquest flux a la meitat. En aplicar la mesura al bitcoin, el fundador de la companyia d'inversió en moneda digital Pantera Capital, Dan Morehead, va expressar la seva sorpresa per com el preu del bitcoin s'ha mogut al ritme de les projeccions.

Un altre analista tècnic molt seguit va assenyalar a Twitter que un gràfic de tendència més llarg mostrava una trajectòria de predicció similar per al preu del bitcoin que es remunta a 2012 i, de fet, va expressar el seu alleujament per la recent caiguda que l'acosta al model.

A més, el volum de capitals i l'activitat a les plataformes d'intercanvi no ha fet més que augmentar coincidint amb la caiguda del bitcoin, cosa que explica les pujades d'altres 'altcoins'. "Una de les coses que ens fa una mica de confiança pel que fa a on som al cicle a llarg termini és que si ens fixem en altres grans actius digitals com l'ethereum, fins i tot durant aquest retrocés que ha tingut el bitcoin, ha estat, en termes relatius, fent nous màxims recents durant els últims anys", assenyala Grider. Fet que indica que el capital es mou dins el mercat "i no estem necessàriament veient una súper fuga".

En tot cas, si alguna cosa hem vist ha estat precisament el contrari entre els actors institucionals durant els últims temps. Aquesta setmana, Morgan Stanley va revelar que havia recaptat gairebé 30 milions de dòlars de més de 320 inversors per al seu nou fons de monedes digitals en només 14 dies, segons els nous arxius. També es diu que Goldman Sachs està treballant en el desplegament de l'accés a la inversió en bitcoin i altres actius digitals per als clients de gestió de patrimonis, a l'igual que JP Morgan. I des del punt de vista normatiu, la SEC ha reconegut oficialment la presentació d'un tercer ETF de bitcoin que l'agència està revisant. El 29 d'abril s'ha de pronunciar sobre la presentació de VanEck, per denegar, retardar o finalment donar llum verda a la primera ETF de bitcoin dels Estats Units.

Noticias relacionadas

contador