caida-produccion-industrial-china-coronavirus-1024x730

La Xina ha publicat aquest divendres les dades del seu PIB del primer trimestre, amb uns resultats pitjors del que es preveia. L'economia del gegant asiàtic es va contreure un 6,8% de gener a març de 2020, en comparació amb l'any passat, ja que la segona economia més gran del món va sofrir un gran cop pel brot de coronavirus, segons l'Oficina Nacional d'Estadístiques de la Xina. Suposa la primera caiguda des de 1992, quan el Govern de Beijing va començar a publicar aquest indicador.

Els analistes enquestats per Reuters havien pronosticat que el PIB de la Xina es reduiria en un 6,5% en els tres primers mesos de l'any, en comparació amb 2019. Les previsions de 57 analistes enquestats van oscil·lar entre una contracció del 28,9% i una expansió del 4%. La magnitud de l'enfonsament és encara més gran si es té en compte que la Xina va créixer un 6% al trimestre anterior, de setembre a desembre de 2019.

A més, l'Oficina Nacional d'Estadístiques de la Xina ha fet públiques també les següents dades:

La producció industrial va caure un 8,4% al primer trimestre i va marcar un descens de l'1,1% al març.

La inversió en actius fixos va caure un 16,1% al primer trimestre.

Les vendes minoristes van caure un 19% fins a març. Les vendes de béns de consum van caure un 15,8% al març, mentre que les vendes en línia de béns físics van augmentar un 5,9%.

"Tot i que el PIB del primer trimestre i les vendes minoristes van ser pitjors per als productes, la producció industrial va augmentar al tercer mes de l'any", destaca Stephen Innes, analista d'Axicorp. "La producció s'està normalitzant i el consum final la seguirà", explica, i afegeix: "Si la inversió en actius fixos es manté durant els pròxims mesos, els mercats buscaran més suport del Govern".

D'altra banda, la taxa de desocupació urbana al març va ser del 5,9%, segons l'enquesta del govern, inferior al rècord del 6,2% de febrer. "L'ocupació és una prioritat nacional i és estable en general, però la pressió sobre les ocupacions continua sent considerable a causa de les comandes cancel·lades", va dir el divendres Mao Shengyong, portaveu de l'Oficina Nacional d'Estadístiques, en una conferència de premsa, segons una traducció de CNBC.

"La Xina s'enfronta a una tremenda pressió enmig de les creixents incerteses i inestabilitats del brot de coronavirus", va dir Mao, i va afegir que "el país també afronta noves dificultats i reptes per reprendre el treball i la producció".

Noticias relacionadas

contador