• Els tres grans índexs estatunidencs cotitzen en noves cotes màximes
  • Els resultats empresarials i les dades econòmiques centren l'atenció del mercat
bull-market-wall-street-ny

Wall Street marca noves cotes màximes, després que els tres principals índexs de la borsa de Nova York tanquessin aquest dimecres en màxims històrics. El Dow Jones va aconseguir superar la mítica xifra de 20.000 punts, mentre el S&P 500 cotitza prop de 2.300 punts i el Nasdaq s'acosta als 5.700 punts.

  • 38.289,29
  • -
  • 17.761,64
  • 0,24%
  • 5.607,68
  • -

Els tres indicadors es troben en 'pujada lliure', la millor situació tècnica per a qualsevol subjacent, i de moment no anticipen que es pugui produir una correcció de curt termini per sanejar les últimes pujades. Encara que les borses es mouen en dents de serra i necessiten corregir per seguir pujant, sembla que l'impuls que han pres els mercats amb la nova Administració Trump és difícil de parar a curt termini.

El nou president dels EUA ha donat 'llum verda' en els seus pocs dies a la Casa Blanca a la construcció de dos importants oleoductes i també al polèmic mur que preveu construir a la frontera amb Mèxic. Aquest dijous, ha afirmat que si Mèxic es nega a pagar el mur, no té sentit celebrar la trobada que tenia previst amb el president, Enrique Peña-Nieto.

També ha promès als empresaris que baixarà l'impost de societats fins a una forqueta del 15% - 20%, al mateix temps que reduirà la regulació de manera notable. A canvi, exigeix a les empreses que produeixin a EUA i que augmentin de manera notable la creació d'ocupació.

Augmentar la productivitat, en un context d'envelliment de la població, és una tasca complicada que requereix millorar l'educació i la formació dels treballadors

Totes aquestes mesures fan preveure als analistes un repunt del creixement econòmic als EUA, al mateix temps que un augment de les expectatives d'inflació, la qual cosa pot obligar a la Reserva Federal (Fed) a pujar els tipus d'interès més ràpid de l'esperat. Al mateix temps, això pot seguir reforçant al dòlar al mercat de divises. La gran por del mercat és que el proteccionisme de Trump provoqui una guerra comercial, que limiti el potencial de creixement de l'economia mundial (i d'EUA) a llarg termini.

David Lafferty, estrateg cap de mercats de Natixis Global AM, considera que una menor regulació pot ser molt positiva per al clima empresarial a EUA, encara que també demana mesures per elevar la productivitat laboral, un dels principals factors que explica el feble creixement econòmic després de la crisi financera. Augmentar la productivitat, en un context d'envelliment de la població, és una tasca complicada que requereix millorar l'educació i la formació dels treballadors, tasques de llarg termini que no tindran un efecte immediat.

En l'actualitat de la jornada, els resultats empresarials segueixen marcant l'agenda. Biogen, Bristol-Myers Squibb, Caterpillar, Comcast, i Ford són algunes de les empreses importants que han publicat els seus comptes abans de l'obertura del mercat. A més, gegants tecnològics com Alphabet, Intel, Microsoft i Paypal presentaran les seves xifres després del tancament.

D'altra banda, Charter Communications puja amb força després de publicar-se que Verizon estudia una possible fusió per crear un gran gegant de les telecomunicacions.

A nivell econòmic, s'ha publicat una bateria d'indicadors econòmics. Entre els més importants, les dades d'atur setmanal s'han situat per sobre de l'esperat, encara que han repuntado des de mínims des de 1973. I el PMI serveis preliminar de gener, elaborat per Markit, ha pujat fins a 55,1 des de 53,9 al desembre, superant la previsió de 54,4 manejada pel consens.

Al mercat de petroli, el cru West Texas puja lleugerament un 0,2%, fins a 52,80 dòlars. I al mercat de divises, l'euro cau un 0,2%, fins a 1,0721 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta fins al 2,54%.

A nivell tècnic, César Nuez, analista de Bolsamanía, comenta que el Dow Jones "es va deixar un gap alcista" el dimecres en l'obertura, "la qual cosa ens mostra l'aparició abrupta de les compres i ens dóna un objectiu de pujada immediat d'uns 300 punts (20.300 punts), l'amplitud del moviment lateral" que ha perforat l'indicador.

Noticias relacionadas

contador