bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha viscut aquest dijous una jornada de transició i ha tancat amb signe negatiu després dels guanys de les sessions anteriors.

  • 11.299,300
  • -0,56%

L'IBEX-35 no ha aconseguit mantenir l'optimisme de les primeres hores de negociació i ha acabat canviant de signe després de cotitzar tota la jornada en positiu. Finalment, ha tancat la sessió amb una caiguda del 0,40% i una cotització de 10.431 punts. Les borses europees, per la seva banda, han acabat aquest dijous amb pujades del 0,4% de mitjana.

Els inversors han començat el dia amb la «ressaca» de les paraules de Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal (Fed, per les sigles en anglès), que aquest dimecres va assegurar que el desembre era una «possibilitat real» per apujar els tipus si les dades econòmiques hi acompanyaven. El selectiu espanyol registrava guanys moderats, però ha acabat xocant amb la resistència de 10.500 punts i ha tancat la sessió en negatiu.

Davant la «treva» que ha donat la temporada de resultats aquest dijous, totes les mirades s’han dirigit al que passarà aquest divendres, ja que Telefónica presentarà els seus comptes trimestrals i el Departament de Treball dels EUA farà públic l'informe d'ocupació del mes d'octubre. Aquestes són les dues referències més importants de la setmana, i depenent de com surtin, mouran els mercats cap a un costat o cap a l’altre.

Telefónica presentarà els seus comptes abans de l'obertura, per la qual cosa haurem d’estar atents a com reben els inversors uns resultats que s'espera que siguin bons. I és que hi ha hagut filtracions i circula el rumor que l’operadora podria donar una sorpresa positiva i anunciar la primera pujada d'ingressos a Espanya des del 2008. Els títols de la companyia han acabat la sessió totalment plans.

Per la seva banda, també s'espera que l'informe d'ocupació del mes d'octubre sigui bo, sobretot després de les dades de l'informe ADP d’ahir dimecres, que reflectien un augment de les contractacions, encara que a un ritme més lent que al setembre.

MALES PREVISIONS PER AL DÈFICIT D'ESPANYA

A més, les dades que ha publicat la Comissió Europea tampoc no han ajudat els mercats, especialment l'IBEX. L'organisme ha presentat aquest dijous les seves previsions econòmiques per a la Unió Europea, la zona euro i cadascun dels seus països membres.

En el cas concret d'Espanya, preveu que el país incompleixi els seus objectius de dèficit dels dos propers anys, i ho fa amb càlculs que empitjoren les xifres ofertes a principis de mes, en què va avaluar els pressupostos generals de l'Estat per al 2016. En concret, Brussel·les preveu que el dèficit del 2015 pujarà al 4,7%, cinc dècimes més que el compromès amb la UE, i que serà del 3,6% un any després, data en què hauria de limitar-se al 2,8%.

EL BANC D'ANGLATERRA MANTÉ ELS TIPUS

D'altra banda, el Banc d'Anglaterra ha mantingut sense canvis el preu del diner i el seu programa de compra d'actius. Les actes de l'última reunió mostren que 8 dels 9 membres estan a favor de mantenir els tipus, tal com s'esperava. A més, el Banc d'Anglaterra ha retallat la seva previsió d'inflació i creixement per al Regne Unit per a aquest 2015 i per al 2016. Així doncs, ha reduït l'estimació de PIB per al 2015 i el 2016 al 2,7% i al 2,5%, respectivament, i ha elevat la previsió per al 2017 al 2,7%.

Els tipus estan instal·lats en el 0,5% des del març del 2009. D’altra banda, el programa de compra d'actius, al qual s’han destinat 375.000 milions de lliures, també es manté sense canvis des del març del 2009.

Segons ha destacat Connor Campbell, analista de Spreadex, «si el “superdijous” estava destinat a ser “superdepriment”, aleshores el Banc d'Anglaterra ha tingut èxit amb un informe més pessimista del que s’esperava que ha causat una migranya a la lliura». I és que el discurs del Banc d'Anglaterra, molt diferent del de la Fed, ha fet que la moneda britànica caigués amb força en el seu encreuament contra el dòlar.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que, «d'alguna manera, la sessió d'aquest dijous s’assembla molt a la d’ahir dimecres en el sentit que tanquem lluny dels màxims del dia després d'haver arribat a pujar un 0,75%».

Tècnicament, diu l'expert, «l’espelma dibuixada aquest dijous no té implicacions de cap tipus. En realitat, caldria repetir el mateix que comentàvem ahir dimecres sobre la impossibilitat d’aconseguir confirmar nivells per sobre de la resistència de 10.600 punts». I «també tenim clar que la zona de resistència que ha de superar la “nau capitana” de l’IBEX-35, Banco Santander, es troba en els 5,37-5,40 euros».

O, el que és el mateix, diu Rodríguez, «un IBEX-35 per sobre de 10.600 punts (en preus de tancament), amb Banco Santander tancant per sobre de 5,40 euros, seria, a priori, el senyal per apostar per una sortida a l'alça més fiable de l’IBEX-35». En tot cas, ha subratllat, aquest divendres «haurem d'estar especialment atents a la reacció dels inversors als comptes de Telefónica, ja que d'alguna manera aquest ha estat el títol que més ha contribuït a suportar l’IBEX-35 en les últimes sessions».

contador