coronavirus-usa-trump-espere-pouvoir-rouvrir-toute-l-economie-d-un-coup

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat aquest dimecres que, segons "suggereixen les dades", el país nord-americà "ha passat el pic" de noves infeccions per coronavirus, per la qual cosa la Casa Blanca publicarà aquest dijous les recomanacions sobre com començar la reobertura econòmica.

"La batalla continua, però les dades suggereixen que, a tot el país, hem passat el pic de nous casos", ha indicat Trump a la roda de premsa diària del grup de treball del coronavirus a la Casa Blanca. "Esperem que això continuï, i continuarem fent grans progressos", ha agregat.

Així, per al mandatari estatunidenc, el desenvolupament "encoratjador" de la situació de la pandèmia del Covid-19 als Estats Units situa la nació "en una posició molt forta per enllestir les recomanacions als estats sobre la reobertura del país", segons ha traslladat la CBS.

Trump està decidit a reobrir els Estats Units com abans millor, i la data que contempla la seva Administració és l'1 de maig. En canvi, els governadors d'uns quants estats, amb el de Nova York, Andrew Cuomo, al capdavant, han expressat el seu malestar davant una reobertura precipitada, i han reivindicat el seu poder de decisió sobre les ordres de confinament o la reactivació de l'economia.

En aquest context, el president nord-americà, que va arribar a dir que ell ostenta l'autoritat "total" per decidir sobre l'aixecament de les mesures de contenció per frenar el coronavirus en detriment dels governadors, va reconèixer que són aquests els que determinaran quan tornaran a posar en marxa els seus respectius estats.

PROVES DIAGNÒSTIQUES "GENERALITZADES"

Així mateix, Trump ha assegurat aquest dimecres que té la intenció de dur a terme proves diagnòstiques "generalitzades" als nord-americans. "Tenim excel·lents tests i volem que els estats administrin la majoria d'aquestes proves, però hi donarem suport", ha assenyalat, al mateix temps que ha insistit que els Estats Units ha realitzat "més proves que qualsevol país del món".

Quant a la implementació d'aquestes proves "generalitzades", el mandatari ha asseverat que la seva Administració treballarà "molt" amb els governadors, encara que ha suggerit que es controlaran a nivell estatal. "Volem que ho facin (...) ha d'haver-hi un centre de proves i s'administrarà des de Washington", ha detallat.

"Els estats estan molt millor equipats per a fer-ho. Però treballarem amb ells. Treballarem molt de prop amb els governadors", ha posat l'accent, segons ha informat la cadena de televisió CNN. Preguntat per quan s'estendran les proves a la població i no sols entre els professionals sanitaris i altres treballadors de primera línia, Trump ha explicat que es decidirà entre els estats, les empreses i el Govern. De manera paral·lela, ha advertit que, si el Govern no està satisfet amb les accions d'un governador, podria dur a terme "mesures fermes".

"Crec que les companyies ho determinaran, i els governadors, també, i el Govern ho farà i, si no estem contents, prendrem mesures molt enèrgiques contra un estat o un governador", ha resolt.

LES PROVES, "CLAU" PER AIXECAR LES RESTRICCIONS

Segons el parer del governador de Washington, Jay Inslee, les proves diagnòstiques ràpides són "clau" per poder determinar quan aixecar les restriccions adoptades per la crisi del coronavirus. "No estem en un nivell en el qual puguem eliminar el distanciament social", ha dit Inslee, que ha assegurat que prendrà la decisió sobre l'aixecament de les mesures de contenció sense esperar a l'autorització de Trump. "En realitat tenim autorització", ha precisat. "Ho diu la Constitució dels Estats Units", ha resolt.

En aquesta línia s'ha expressat també el governador de Minnesota, Tim Walz, que ha especificat que el seu estat hauria d'incrementar el nombre de proves per diagnosticar el coronavirus abans de considerar la reobertura i permetre que tota la població torni a la feina.

"Vull que les proves es realitzin durant els pròxims 12 a 18 mesos o el temps que sigui necessari per trobar un vacció, a un ritme que ens permeti estar pendents d'això", ha afirmat, al mateix temps que ha lamentat la falta de tests a nivell nacional. No obstant això, ha insistit que "no hauria d'haver-hi pressa" per enviar la gent de nou a treballar.

Noticias relacionadas

contador