donald-trump-presidente-estados-unidos 0
Reuters

El president nord-americà, Donald Trump, ha advertit aquest dilluns que l'Iran s'enfrontarà a una "gran força" si ataca els interessos dels Estats Units al Pròxim Orient, mentre fonts del govern han afirmat que Washington sospita que milícies xiïtes amb llaços amb Teheran estan darrere d'un atac amb coets a la Zona Verda de Bagdad.

"Crec que l'Iran cometria un error molt gran si fes alguna cosa", ha indicat Trump quan sortia de la Casa Blanca per anar a un esdeveniment a Pennsilvània." Si ells fan alguna cosa, es respondrà amb gran força, però no tenim indicis que ho faran", ha afegit.

Els comentaris de Trump s'han dut a terme després que dues fonts del Govern diguessin que els Estats Units té grans sospites que milícies xiïtes amb llaços amb l'Iran, i possiblement encoratjades per Teheran, llancessin diumenge un coet cap a la fortificada Zona Verda de Bagdad, a l'Iraq.

Les fonts, que tenen coneixement de les avaluacions de seguretat nacional dels Estats Units i han parlat sota condició d'anonimat, han assenyalat que Washington encara intenta determinar quina milícia va llançar diumenge el coet Katiusha i el grau de participació de l'Iran, si n'hi va haver alguna.

El coet va caure a la Zona Verda, on es troben edificis del govern i ambaixades, sense causar víctimes i va ser el més recent d'una sèrie d'atacs regionals que els Estats Units creu que podrien haver estat inspirats per l'Iran.

Teheran ha rebutjat les acusacions sobre la seva possible participació en els atacs de la setmana passada i els aliats iraquians de l'Iran van condemnar ràpidament l'atac amb coet de diumenge.

Les dues fonts nord-americanes han recalcat que encara intenten determinar si l'atac amb coet va ser dissenyat per enviar un senyal específic a Washington, en el cas que hagi estat inspirat per l'Iran.

Els incidents es van produir després que Trump decidís intentar bloquejar les exportacions de petroli de l'Iran, gairebé un any després que es retirés de l'acord nuclear de 2015 entre Teheran i sis grans potències.

Per la seva banda, el president de l'Iran, Hassan Rohani, ha subratllat que està a favor de dur a terme converses, però no en les condicions actuals, segons ha recollit l'agència de notícies estatal IRNA.

"La situació d'avui no és adequada per a les converses i la nostra elecció és només de resistència", ha afirmat Rohani, segons IRNA.

Noticias relacionadas

contador