petroleorian

El petroli roman estable pesi a l'ultimàtum d'Iran. El president iranià, Rouhani, ha anunciat aquest dimecres que el seu país pot deixar de complir algunes parts del pacte nuclear segellat amb els Estats Units en 2015. Aquest incompliment tindria lloc després que Washington pretengui rebaixar a zero les exportacions de cru del país d'Orient Mitjà.

El barril de West Texas, referència als EUA, avança un 0,3% i es manté en els 61 dòlars. Per la seva part el Brent, referència a Europa, cotitza pla prop dels 70 dòlars per barril.

Tornant a l'amenaça de Rouhani, l'iranià ha donat un ultimàtum a Europa: té 60 dies per a seguir el camí marcat per l'Administració Trump o desoir les seves sancions i restablir la compra-venda de petroli amb Iran. "El camí que hem triat avui no és el de la guerra, sinó el de la diplomàcia", ha assegurat.

Si Europa no fa oïdes sordes a les sancions amb les quals li amenaça els EUA, Iran tornarà a construir el seu reactor nuclear, projecte que va tancar en 2015 com a part del pacte nuclear signat amb Washington. Per part seva, des dels EUA afirmen que "s'aproxima una escalada de la tensió" entre tots dos països durant els pròxims dies.

El pacte nuclear entre Iran i els EUA signat en 2015 va comptar també amb la participació de França, Alemanya, Regne Unit, Rússia i la Xina. Gràcies a aquest acord, el país d'Orient Mitjà va poder tornar a exportar petroli i entrar en el circuit del cru. Alguna cosa que, amb la volta de les sancions imposada per Trump, té data de caducitat.

Noticias relacionadas

contador