iran-trump-dit-qu-une-action-militaire-est-toujours-possible

El president dels Estats Units, Donald Trump, és el focus de totes les càmeres durant la cimera del G-20 que se celebra a la ciutat japonesa d'Osaka aquest cap de setmana. La seva arribada s'ha seguit amb gran expectació i ja ha deixat uns quants titulars.

El moment més hilarant ha estat l'avantsala de la reunió que ha celebrat, al marge del G-20, amb el president rus, Vladimir Putin, amb qui ha fet broma i a qui ha demanat que "no interfereixi en les eleccions" nord-americanes de 2020.

"No interfereixis en les eleccions", ha assenyalat Trump, amb un somriure a la cara. Després s'ha girat ha dit alguna cosa inaudible al mandatari rus. "Tenim una molt molt bona relació", ha subratllat Trump abans de la seva reunió amb Putin. "Moltes coses molt positives van a sortir d'aquesta relació", ha asseverat. El president nord-americà ha assenyalat que tots dos parlaran sobre comerç, "una mica de desarmament" i proteccionisme.

Per la seva banda, Putin ha recalcat que la reunió amb Trump serà una bona oportunitat per continuar el diàleg entre els líders després de la cimera d'Hèlsinki celebrada l'any passat.

"Tenim coses de què parlar", ha afirmat el mandatari rus.

ALTRES REUNIONS

Trump també ha assegurat aquest divendres que discutirà amb el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, sobre el comerç i la defensa. "Anem a parlar de moltes coses i també parlarem de molts intercanvis comercials. Estima el fet que està enviant moltes companyies d'automòbils a Michigan, Ohio, Pennsylvania i Carolina del Nord", ha indicat Trump a l'inici de les converses, en referència als estats que són crítics pel seu esforç per guanyar la reelecció el 2020.

El mandatari nord-americà ha assenyalat que tots dos també discutiran sobre la compra per part del Japó d'equips militars dels Estats Units.

D'altra banda, el nord-americà ha assegurat que espera anunciar un "gran acord comercial" amb l'Índia, a l'inici d'una reunió amb el primer ministre indi, Narendra Modi, també al marge del G-20.

CONVERSES AMB XI JINPING

Molt aficionat a les trobades bilaterals, Trump té una atapeïda agenda a la qual, sens dubte, el plat fort és la reunió amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, a les 11.30 (hora local) d'aquest dissabte a Osaka.

La trobada bilateral, que apunta a evitar un augment dels aranzels nord-americans a més béns importats des de la Xina, probablement serà l'esdeveniment més seguit en la cimera del G-20.

El mandatari nord-americà va advertir aquest mateix dimecres que imposarà aranzels addicionals sobre les importacions procedents de la Xina si no s'arriba a un acord comercial i va advertir de les repercussions que la mesura pot tenir per al gegant asiàtic, incloent-hi la deslocalització d'empreses.

Noticias relacionadas

contador