g20osaka
Twitter

La cimera del G-20 ha començat oficialment aquest divendres a la ciutat japonesa d'Osaka amb el primer ministre del país, Shinzo Abe, saludant cada líder abans que es prengués la tradicional foto de família.

Abe s'ha dirigit als líders de les 20 principals economies i els ha instat a transmetre un missatge ferm per donar suport al comerç "lliure, just i indiscriminat". A més, ha expressat estar "profundament preocupat" pel panorama actual del comerç global.

Durant el seu primer discurs a la cimera, el primer ministre nipó també ha subratllat que el Japó promourà fortament la millora en un sistema de comerç multilateral i les negociacions sobre acords de cooperació econòmica.

"Avui vull discutir amb els líders les mesures per millorar encara més l'impuls cap a la reforma en l'Organització Mundial del Comerç", ha recalcat.

PUTIN I TRUMP, PROTAGONISTES

Durant els primers compassos de la cimera, el protagonisme l'han acaparat els presidents de Rússia i dels EUA, Vladimir Putin i Donald Trump, que han protagonitzat una de les primeres reunions que se celebren al marge de la cimera. Putin, ha expressat aquest divendres que espera que la cimera del G-20 permeti establir les bases per llimar asprors entre els estats tot i que ha destacat que les "condicions actuals són complicades". Trump, per la seva banda, ha fet broma amb Putin i li ha demanat que "no interfereixi en les eleccions" nord-americanes de 2020.

Els líders de la Unió Europea (UE), per la seva banda, han advertit aquest divendres dels danys que la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina està causant a l'economia global, a l'inici de la cimera de dos dies. Les relacions comercials entre els Estats Units i la Xina són "difícils" i estan contribuint a una desacceleració de l'economia global, segons ha indicat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, durant una roda de premsa. També ha sostingut que la Unió Europea està treballant estretament amb els Estats Units, la Xina i el Japó per reformar l'Organització Mundial de Comerç (OMC).

contador