ep el presidente de estados unidos donald trump
Contacto

La Cambra de Representants dels Estats Units ha decidit acusar el president de país, Donald Trump, de dos càrrecs -abús de poder i obstrucció al Congrés- durant el procés d'impeachment que es desenvolupa en contra seva, segons ha avançat aquest dimarts el cap de la Comissió Judicial de la cambra baixa, Jerry Nadler.

"La Comissió Judicial anuncia dos articles com a càrrecs de l'impeachment' contra el president dels Estats Units, Donald Trump, per greus crims", ha dit Nadler, que ha precisat que es tracta d'abús de poder i obstrucció al Congrés.

Sobre el primer, ha explicat que "és una ofensa processable per un president exercir els poders del seu càrrec per obtenir un benefici personal inadequat, ignorant o perjudicant l'interès nacional". I "això és exactament el que va fer Trump quan va pressionar Ucraïna perquè interferís en les eleccions presidencials de 2020", ha afirmat.

Pel que fa al càrrec d'obstrucció al Congrés, ha argumentat que "un president que es declara per sobre de la justícia, per sobre de poble nord-americà i per sobre del poder d'impeachment' del Congrés -que està precisament per protegir de les amenaces a les institucions democráticas- és un president que es creu per sobre de la llei".

El cap de la Comissió d'Intel·ligència, Adam Schiff, que presideix al seu torn la comissió encarregada d'investigar l'impeachment' -integrada per les d'Intel·ligència, Exteriors i Revisió i reforma-, ha considerat que no processar Trump faria els congressistes "còmplices dels seus abusos". "No teníem elecció", ha sostingut.

La comissió d'investigació va publicar la setmana passada el seu informe, al qual conclou que Trump va retorçar la política exterior dels Estats Units cap a Ucraïna amb el propòsit que el país europeu obrís dues investigacions "políticament motivades" per afavorir la seva reelecció el proper any.

Segons els investigadors, Trump pretenia que les autoritats ucraïneses investiguessin el precandidat demòcrata Joe Biden i el seu fill Hunter Biden per suposades corrupteles en els seus negocis a Ucraïna i investiguin "la desacreditada teoria que va ser Ucraïna, no Rússia, que va interferir a les eleccions presidencials de 2016".

Per aconseguir que el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, impulsés aquestes dues investigacions, Trump va condicionar a això dues qüestions clau: l'ajuda militar que Washington dona a Kíev en el marc de la guerra a Donbas contra els separatistes prorussos i una "anhelada visita" a la Casa Blanca.

Segons l'opinió de la comissió, Trump no només va abusar del seu poder utilitzant la política exterior com un instrument al servei dels seus interessos electorals, sinó que va posar en perill la seguretat nacional dels Estats Units per condicionar a aquestes investigacions l'ajuda militar a Ucraïna.

L'informe acusa igualment a Trump d'obstruir la investigació de l'impeachment a la Cambra de Representants. "De fet, és difícil imaginar un cas més fort o més complet d'obstrucció que el protagonitzat pel president des que va començar la investigació", sentencia.

Després d'això, la titular de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va donar llum verda a l'impeachment' contra el president nord-americà esgrimint que "els fets són incontestables". "Si permetem que el president estigui per sobre de la llei, llavors segurament posarem en perill la nostra república", va dir.

EL SEGÜENT PAS

D'aquesta manera, Pelosi va donar via lliure a l'acusació formal contra Trump. El primer pas per a això és que la Comissió Judicial redacti el plec de càrrecs, el contingut del qual ha anticipat aquest dimarts.

Nadler ha explicat que la Comissió Judicial es reunirà a finals d'aquesta setmana per aprovar oficialment el plec de càrrecs, que contindrà aquests dos delictes, després de la qual passarà a ple de la Cambra de Representants, que decidirà per majoria simple si envia a judici Trump, cosa que seria l'impeachment' en sentit estricte.

"En aquest dia solemne, recordo que la primera comesa dels membres de Congrés és l'acte solemne de protegir i defensar la Constitució dels Estats Units", els ha urgit Pelosi.

En aprovar-lo, el judici contra Trump se celebraria al Senat -amb majoria republicana-. El cap del Suprem exerciria de president de tribunal que conformarien els propis senadors. Per condemnar el president, es necessita una majoria almenys de dos terços.

Si es compara amb un procés judicial ordinari, la Cambra de Representants exerciria de jutge instructor i fiscal, mentre que el Senat assumiria el paper del jurat i el president de Tribunal Suprem del jutge.

Noticias relacionadas

contador