sectores inflacion

L'índex de preus al consum (IPC) dels Estats Units segueix desbocat i ha despuntat fins al 7% en taxa interanual al desembre, des del 6,8% registrat al novembre i en línia amb el que va preveure el consens de mercat, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del país nord-americà. D'aquesta manera, ha tornat a marcar màxims des del juny del 1982.

Atenent l'evolució mensual, la inflació ha alentit el ritme fins al 0,5%, des del 0,8% del novembre. Això sí, la dada és una mica superior als càlculs dels especialistes, que esperaven que arribés al 0,4%.

Pel que fa a l'IPC subjacent, que exclou aliments i energia, també s'ha incrementat fins al 5,5%, des del 4,9% anterior. D'aquesta manera, també s'han superat les previsions, que esperaven que es quedés al 5,4%. Així, ha marcat un nivell no vist des del febrer del 1991. Quant a la taxa mensual subjacent, aquesta ha accelerat el creixement fins al 0,6%, des del 0,5% anterior.

Per sectors, l'habitatge i els automòbils i camions usats han estat els que han contribuït més a l'augment desestacionalitzat dels preus dels articles. L'alimentació també ha experimentat un repunt destacable, tot i que és menor al de mesos anteriors. Segons l'informe de l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA, l'índex de preus de l'energia ha disminuït al desembre i ha posat fi a una llarga sèrie d'augments i ha caigut un 0,4%.

Únicament els índexs de preus de les assegurances d'automòbils i d'oci han disminuït al darrer mes del 2021.

LA INFLACIÓ ES MANTENIRÀ ELEVADA FINS AL PRIMER TRIMESTRE

"Els colls d'ampolla actuals a la cadena de subministrament, enmig d'una forta demanda, mantindran la taxa d'inflació elevada almenys durant el primer trimestre, abans que els desequilibris entre l'oferta i la demanda disminueixin gradualment i la inflació es moderi al segon semestre del 2022", comenten des d'Oxford Economics.

"L'elevada i enganxosa taxa d'inflació ha avançat els plans originals de la Reserva Federal (Fed) previstos en el marc de l'Objectiu d'Inflació Flexible (FAIT, per les sigles en anglès)", afegeixen aquests experts.

"HAUREM DE PUJAR MÉS ELS TIPUS SI PERSISTEIX L'ALTA INFLACIÓ"

Precisament, aquesta notícia arriba després del gir 'hawkish' de la Fed que es recullen a les actes del seu últim Comitè del Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès). Als escrits es desprèn la preocupació dels funcionaris del banc central nord-americà per la inflació i afirmen que es podria apujar anticipadament els tipus així com una reducció del balanç.

Jerome Powell, president de la Fed, va parlar aquest dimarts davant del Comitè Bancari del Senat i va afirmar que haurien de pujar més els interessos "si la inflació persisteix". "Sabem que l'alta inflació cobra un preu, particularment per a aquells que tenen menys capacitat per cobrir els costos més alts d'elements essencials com ara aliments, vivenda i transport", ha comentat.

Noticias relacionadas

contador