ep archivo   estados unidos  el libro beige de la fed constata una amplia expectativa de que la
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

Els funcionaris de la Reserva Federal (Fed) van apuntar a l'últim Comitè de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) que una pujada de tipus anticipada oa un ritme més gran estaria justificada per la situació de l'economia, el mercat de treball i, en concret, la inflació.

La reunió no va acabar amb cap decisió sobre quan començarà la reducció del balanç, si bé les actes esmenten que es podria produir al llarg del 2022.

"Gairebé tots els participants van estar d'acord que probablement seria apropiat iniciar la liquidació del balanç en algun moment després del primer augment del rang objectiu del tipus dels fons federals. Tot i això, els participants van considerar que el moment adequat per a la retirada del balanç probablement estaria més a prop del moment en què s'enlairés el tipus d'interès oficial que a l'experiència anterior del Comitè”, recullen els escrits.

Diversos funcionaris van plantejar la seva preocupació per les vulnerabilitats del mercat del Tresor i com això podria afectar la reducció del balanç.

També van dir que els preus estaven a nivells més alts i més persistents del que havien anticipat en conclaves anteriors. "Les lectures d'inflació es van mantenir altes i diversos indicadors van suggerir que les pressions inflacionàries s'havien ampliat els últims mesos", diuen les actes.

"Com que la inflació ha superat el 2% durant algun temps, el Comitè espera que sigui apropiat mantenir aquest rang objectiu fins que les condicions del mercat laboral hagin assolit nivells consistents amb les avaluacions del Comitè d'ocupació màxima", recullen els escrits.

"Els participants en general van assenyalar que estaven monitoritzant les dades entrants a la recerca de signes de pressions inflacionàries associades amb el mercat laboral cada cop més ajustat. Reconeixent que el nivell màxim d'ocupació compatible amb l'estabilitat de preus pot evolucionar amb el temps, molts participants van veure que l'economia dels Estats Units avançava ràpidament cap a la meta de màxima ocupació del Comitè", afegeixen.

De fet, el mateix banquer central, Jerome Powell, no va dir la paraula "transitòria" en referir-se a la pujada dels preus i va advertir que hi ha un risc real que sigui persistent.

Això sí, alguns participants van arribar a dir podria caldre una política futura menys acomodatícia i que el Comitè hauria de transmetre un fort compromís per abordar les elevades pressions inflacionistes.

Tot i això, "els participants van assenyalar que les perspectives econòmiques actuals eren molt més sòlides, amb una inflació més alta i un mercat laboral més ajustat que al començament de l'episodi de normalització anterior". És per això que van creure justificada l'accelerada del tapering fins als 30.000 milions de dòlars.

"Van assenyalar que una conclusió més ràpida de les compres d'actius nets posicionaria millor el Comitè per establir una política que abordi la gamma completa de resultats econòmics plausibles", és per això que "van estimar que seria apropiat duplicar el ritme de la reducció en curs de compres netes d'actius”.

"Els participants també esperaven que les condicions econòmiques evolucionessin de manera que resultessin apropiades reduccions similars del ritme de les compres netes d'actius cada mes posterior, fet que portaria a posar fi a les compres netes d'actius a mitjans de març, uns mesos abans que els participants havien previst a la reunió del FOMC del novembre”.

Això sí, els funcionaris van concloure que els riscos per a les projeccions econòmiques estaven esbiaixats a la baixa, mentre que els de la inflació ho estaven a l'alça. "En particular, la possibilitat que els casos de Covid-19 poguessin continuar augmentant abruptament, especialment si la variant Òmicron demostra ser resistent a la vacuna, es va considerar una font important de risc negatiu per a l'activitat, mentre que la possibilitat de problemes de subministrament més greus i persistents va ser vist com un risc addicional a la baixa per a l'activitat i com un risc a l'alça per a la inflació”.

contador