dl jerome powell federal reserve open market committee virtual press conference 3 november 2021 chair fomc fed jay pd
Sharecast / public domain image

Jerome Powell, el president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), ha mostrat el compromís públic per contenir l'elevada inflació que amenaça l'economia nord-americana.

"Sabem que l'alta inflació cobra un preu, particularment per a aquells que tenen menys capacitat per cobrir els costos més alts d'elements essencials com aliments, habitatge i transport", ha comentat Powell durant el discurs davant el Comitè Bancari del Senat, que ha d'aprovar la seva reelecció per a un segon mandat al capdavant de la Fed.

"Estem fermament compromesos amb l'assoliment dels nostres objectius estatutaris de màxima ocupació i estabilitat de preus. Farem servir les nostres eines per donar suport a l'economia i un mercat laboral fort i per evitar que arreli una inflació més gran", ha afegit en el discurs, que ha estat publicat per la Fed abans de la intervenció.

"És probable que l'economia posterior a la pandèmia sigui diferent en alguns aspectes. La recerca dels nostres objectius haurà de tenir en compte aquestes diferències. Amb aquesta finalitat, la política monetària ha de tenir una visió àmplia i prospectiva, mantenint el ritme d'una economia a constant evolució. Romandrem atents a les amenaces noves i emergents", ha conclòs Powell.

PUJADES DE TIPUS I REDUCCIÓ DEL BALANÇ

Els analistes de Goldman Sachs esperen que la Fed pugi els tipus d'interès quatre vegades durant el 2022 per contenir l'elevada inflació als EUA. I els futurs sobre els fons federals atorguen una probabilitat del 70% que la primera pujada de tipus es produeixi al març, just quan s'acabi el programa de compra de bons iniciat per la Fed per mitigar l'impacte negatiu de la pandèmia.

A més, aquests experts anticipen que el banc central començarà a reduir el balanç, que ha crescut fins als 8,8 bilions de dòlars, al juliol, amb l'objectiu que la seva política monetària sigui més neutral per a l'economia.

Tot això després que les actes de la darrera reunió del banc central, celebrada al desembre, mostressin que l'organisme monetari considera "apropiat iniciar la reducció del balanç en algun moment després del primer augment del rang objectiu del tipus dels fons federals".

Per la seva banda, el conseller delegat i president de JP Morgan, Jamie Dimon, ha comentat que fins i tot espera més de quatre pujades de tipus el 2022. "Personalment, em sorprendria si fossin només quatre augments de tipus el 2022", va comentar aquest dilluns durant una conferència organitzada pel banc.

Noticias relacionadas

contador