trump 20200728122630

Nou gir de 180 graus en tot just una hora de rellotge. Just després que Trump abandonés la taula de negociació per a un nou pla d'estímuls, l'actual president dels EUA torna a urgir al Congrés través del seu perfil de Twitter que l'aprovi com més aviat millor.

"Si em demanen signar un paquet de mesures que inclogui xecs d'ajudes de 1.200 dòlars per als nostres ciutadans immediatament, el signo ara mateix, M'estàs escoltant, Nancy?", així es va expressar Trump la nit del dimarts dirigint-se obertament a Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra dels Representants dels EUA.

En un tuit posterior, Trump es va referir a d'altres mesures a les quals donaria suport per a rellançar indústries concretes com les aerolínies o els petits negocis, però concedint-los un finançament menor que la proposta en un primer moment pels demòcrates.

UNA HORA ABANS ABANDONAVA LES NEGOCIACIONS

Una hora abans, Trump donava per acabades les negociacions i enviava Wall Street al vermell: "He donat instruccions als meus representants perquè deixin de negociar fins al cap de les eleccions".

Però, quin és el motiu que adduïa Donald Trump? Doncs, en paraules literals, que Nancy Pelosy, "no està negociant de bona fe". Els demòcrates ofereixen un pla d'estímuls de 2,4 bilions de dòlars, una xifra que per a Trump no té res a veure amb la lluita contra la Covid-19.

Trump afirma que l'única cosa que pretén Pelosy amb aquesta quantitat és "rescatar els estats demòcrates mal administrats i amb alt nivell de delinqüència". Els republicans havien fet una contra-oferta d'1,6 bilions de dòlars.

No serà fins al cap de les eleccions, -"immediatament després que guanyi", ha dit Trump-, quan els republicans tornin a posar les ajudes damunt de la taula. "Aprovarem un important projecte de llei d'estímul que se centri en els estatunidencs treballadors i les petites empreses", ha afegit.

El secretari del Tresor, Steven Mnuchin, i la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, porten dies negociant, unes negociacions que estava previst que continuessin avui. Ara Trump ha demanat a Mnuchin que es concentri "a temps complet a aprovar la meva destacada nominada a la Cort Suprema dels Estats Units, Amy Coney Barrett".

SORPRESA ENTRE ELS EXPERTS

La decisió de Trump vaa enxampar per sorpresa a tothom. Els experts vaticinaven que l'acord estava més a prop que mai. "Durant el cap de setmana, el president Trump va instar totes dues parts a arribar a un acord. És clar que el líder dels EUA vol treure titulars positius durant les últimes setmanes abans de les eleccions presidencials", explicaven els analistes de CMC Market després dels avanços dels últims dies.

La cancel·lació de les negociacions és tan sols una de les moltes contradiccions a què ens té acostumats Trump. Fa tan sols tres dies que el mateix president va tuitar des del seu perfil personal que "el nostre gran país vol i necessita estímuls". Uns estímuls per als quals demanava "treballar junts".

També han estat debades les paraules del president de la Fed, Jerome Powell, d'aquest mateix dimarts. El líder de la Reserva Federal havia fet una crida a demòcrates i republicans perquè es posessin d'acord. Va alertar que la falta d'estímuls posa en risc la recuperació econòmica.

"La recuperació serà més forta i més ràpida si la política monetària i la política fiscal continuen treballant braç a braç fins que l'economia es trobi fora de perill", ha assegurat Powell.

Abans fins i tot de conèixer-se les intencions de Trump, Powell havia advertit que retrocedir pel que fa a les ajudes fiscal i monetària posa en risc l'impuls i pot provocar una recessió addicional que s'assemblaria a una recessió més tradicional i, per tant, més difícil de recuperar. “La feblesa s'alimenta de la feblesa”, va matisar el president de la Fed.

Noticias relacionadas

contador