bidencbganaelecc

Joe Biden es converteix aquest dimecres al 46è president dels EUA, però el país de què pren les regnes no té res a veure amb el que va deixar en finalitzar el seu treball com a vicepresident de l'administració Obama el 2017. El demòcrata es col·loca al front d'una nació arrasada per l'huracà Donald Trump, políticament dividida i que batalla contra els estralls d'una pandèmia que ha deixat un enorme cost humà i econòmic. Analistes i politòlegs assenyalen que l'èxit del seu mandat es dirimirà durant els primers 100 dies al Despatx Oval, durant els quals necessita que les seves mesures obtinguin resultats immediats, mentre els mercats financers deixen notar un canvi positiu en el sentiment dels inversors en la avantsala de la seva presa de possessió.

Aquest fet "és un clar senyal que les borses s'inclinen cap a estampar el seu segell d'aprovació en l'agenda política de l'administració Biden, ja que els inversors globals continuen votant a favor seu amb el botó de comprar", indica Stephen Innes, analista d'Axi. L'ambiciós pla d'estímuls d'1,9 bilions, unit a la millora en les perspectives de salut pública, gràcies al pla de vacunació que també impulsarà des del primer moment, porta els experts de PIMCO a pensar que "el creixement dels Estats Units es reactivarà bruscament aquest any, ja que la despesa neta del govern podria impulsar el PIB real a més del 7% el 2021".

Aquest fet, unit a altres mesures que el veterà polític preveu impulsar des d'aquest mateix dimecres i que passen per revertir les destrosses que hagi pogut causar Trump, eclipsen, de moment, la reacció del mercat davant el triumvirat de reguladors de línia dura que ha col·locat al front de les principals oficines de supervisió. Figures que "auguren una relació espinosa amb Wall Street", augura Neil Wilson, analista de Markets.com. Els nomenaments de Gary Gensler per presidir la Comissió de Valors i Borsa (SEC) i Rohit Chopra per dirigir l'Oficina de Protecció Financera del Consumidor (CFPB) "posen de manifest l'agenda esquerrana dels demòcrates que se centrarà en aspectes com la remuneració dels executius, la diversitat racial i de gènere de les empreses i el canvi climàtic", explica l'expert.

"La desregulació de l'era Trump ha acabat i veurem un retorn a la intervenció de l'era Obama", prossegueix. S'uneix a ells Sherrod Brown, el nou president del Comitè Bancari del Senat que ha demanat anteriorment la ruptura amb els grans bancs. Mentrestant, l'elecció de Biden per la secretària del Tresor, Janet Yellen, contraresta els efectes negatius d'aquests altres nomenaments amb el seu enfocament d'"anar per la porta gran" en despesa per reflotar l'economia.

PRIORITATS FISCALS

La clau del pla demòcrata és no escatimar en inversions públiques. "És probable que el lema de la campanya de Biden "Reconstruir millor" es manifesti com un pla de recuperació econòmica i creació d'ocupació centrat en la despesa en infraestructura, que es desplegarà al llarg de diversos anys", assenyalen des de PIMCO, i que "dictar qualsevol augment de productivitat o de l'oferta de mà d'obra". Així mateix, la despesa en atenció sanitària serà una prioritat demòcrata important.

Totes aquestes despeses es finançaran amb més impostos, com el mateix demòcrata va dir durant la seva campanya, però intentar augmentar-los en un moment en què l'economia dels EUA encara s'està recuperant d'una forta recessió "significa que els canvis fiscals seran probablement més evolutius que revolucionaris", subratllen des de PIMCO, fet que suposa menys pressió per a les borses en un primer moment. "Esperem que els augments d'impostos puguin arribar a 1 bilió de dòlars - 1,5 bilions de dòlars en 10 anys, però fins i tot si s'aproven el 2021 no és probable que entrin en vigor fins al 2022", argumenten. "Per tant, els inversors que es pregunten si veuran canvis ràpids i revolucionaris en la política tributària provinents d'un Congrés amb majoria demòcrata probablement haurien d'atenuar aquestes expectatives", sentencien.

En un futur immediat, la joia de la corona i la primera prioritat de Biden serà tramitar els estímuls promesos. La velocitat d'aprovació dels quals dependrà de com els demòcrates decideixin aprovar el projecte de llei, ja sigui a través de l'"ordre regular" al Senat (que requereix 60 vots) o a través d'un procés anomenat "reconciliació", que té nombroses condicions, però només requereix 50 vots. "El suport addicional a les llars i les petites empreses més afectats per la pandèmia revitalitzaria gairebé immediatament l'activitat econòmica", assenyalen des de PIMCO, "mentre que el suport addicional als governs estatals i locals podria ajudar a evitar l'arrossegament a llarg termini de les retallades pressupostàries estatals que es van produir després de la crisi financera".

ALTRES LLEIS IMMEDIATES

A més, l'agenda de Biden inclou una major ambició en matèria de canvi climàtic. De fet, una de les primeres mesures del nou president serà tornar unir-se a l'Acord de París. En aquesta línia, "s'estima que Joe Biden donarà un nou impuls a les energies renovables", indica Jens Søndergaard de Capital Group, i impulsarà processos en les energètiques del país com els que es veuen en empreses europees, com Enel a Itàlia, E .ON a Alemanya i Ørsted a Dinamarca, que passen al davant en la transició a energies renovables.

Així mateix, es preveu una revisió de la política migratòria, passant per una major presència de dones al seu gabinet -avança cap a un Govern proper a la paridad-. El mateix dia de la seva investidura, té previst promulgar una sèrie de mesures amb les de marcar distàncies amb el seu antecessor, com la rescissió del veto migratori a ciutadans de països de majoria musulmana. També signarà la pròrroga per a la devolució de préstecs a universitaris, l'ampliació de la moratòria contra els desnonaments, i l'ús obligatori de màscares en instal·lacions federals i viatges interestatals, entre altres mesures, segons Axios.

Noticias relacionadas

contador