bidencbvictoria

1,9 bilions de dòlars (1,5 bilions d'euros) és l'import del paquet d'ajuda econòmica que el president electe dels Estats Units, Joe Biden, preveu injectar en l'economia des del minut zero al Despatx Oval per fer front a la crisi econòmica provocada per la crisi del coronavirus, que ha deixat més de 23 milions de casos i 388.000 morts al país. Els experts valoren positivament que no contempli pujades d'impostos durant la primera fase, però posen en dubte el gengant dèficit que generarà, ja que es basarà, amb tota la probabilitat, en una nova emissió de deute.

"Durant aquesta pandèmia, milions de nord-americans, sense tenir la culpa, han perdut la dignitat i el respecte que comporta una feina" ha començat Biden en una compareixença celebrada a Delaware, a la costa est dels Estats Units, amb la presència també de la que serà la seva vicepresidenta, Kamala Harris.

El futur cap de la Casa Blanca ha anunciat un nou pla de rescat i de recuperació format "per dos passos", el segon dels quals, ha dit, serà detallat al mes que ve durant la seva primera compareixença davant el Congrés, però ha avançat que a través d'una sèrie d'"inversions històriques" es preveu la creació de 18 milions de llocs de treball.

"Res d'això sembla estar finançat per augments d'impostos, per la qual cosa s'acosta un altre torrent d'emissió de bons", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda. Aquests estímuls se sumaran als gairebé 4 bilions de dòlars que l'administració del president Donald Trump ja ha gastat durant la pandèmia, "tot això finançat pel deute", prossegueix. "L'administració republicana tenia un dèficit d'un bilió de dòlars fins i tot abans de la Covid-19, així que el dèficit no és només un problema dels demòcrates", arrodoneix.

LES PRINCIPALS INVERSIONS

Segons informa Europa Press, dins d'aquest pla es preveuen uns 400.000 milions (330.000 milions d'euros) per a la creació d'un programa nacional de vacunació, amb el qual s'espera arribar a uns 50 milions de persones, i a la reobertura de col·legis i centres educatius durant els seus primers 100 dies al Despatx Oval.

A més, es destinaran uns 350.000 milions de dòlars (290.000 milions d'euros) per a governs locals i estatals, mentre que la resta de diners anirà directament a la butxaca dels ciutadans nord-americans afectats per la crisi, a través de pagaments de fins a 1.400 dòlars (1.150 euros) i altres ajuts en matèria d'habitatge, o programes de nutrició infantil, per a les famílies amb pocs recursos, així com per a les petites i mitjanes empreses afectades per la caiguda d'ingressos.

L'anunci de Biden és només la primera etapa del seu pla de despeses. El següent serà el "New Deal" per impulsar l'economia dels Estats Units. "Això també serà diversos trilions, un pensaria. Estic a favor de la inversió anticíclica del Govern, especialment quan el deute és tan barata. Però el proper pla del Sr. Biden gairebé segur que requerirà augments d'impostos per pagar-lo", comenta Halley.

contador