ep iberdrola inicia los tramites para el desarrollo de sus primeros 350 mw fotovoltaicos en castilla
IBERDROLA

És una de les qüestions pendents de regulació del sistema elèctric, que ja porta mesos sobre la taula, i que pot acabar sent regulat a la Llei de Canvi Climàtic, el projecte del qual ha remès el Govern per a la seva tramitació a les Corts. Es tracta dels drets d'accés a la xarxa elèctrica de les plantes que aniran tancant en un futur imminent. Es tracta de les plantes més contaminants, les de carbó, i també les nuclears. És a dir, si les elèctriques propietàries d'aquestes plantes podran conservar aquest dret tan cobejat.

  • 17,17€
  • 0,50%
  • 11,50€
  • -0,99%
  • 20,10€
  • -0,20%

I podran fer-ho sempre que hi hagi transformació a una altra energia ‘verda’ i es canviï una planta de tecnologia en procés d'obsolescència per una altra de renovable, segons s'inclou al projecte que inicia ara la seva tramitació parlamentària.

El text elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica estableix que els titulars d'instal·lacions de generació que hibridin, és a dir, que complementin aquestes instal·lacions amb mòduls de generació renovable, podran utilitzar el mateix punt de connexió i la capacitat d'accés ja concedida.

La valoració del projecte realitzada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) recull que la hibridació consisteix en la instal·lació de mòduls de generació d'energia renovable en emplaçaments on ja hi hagi una instal·lació de generació existent amb el seu permís d'accés i connexió.

EL CONCEPTE HIBRIDACIÓ

Bàsicament, la hibridació consisteix a substituir una tecnologia per una altra, tenint en compte que les diferents tecnologies de generació tenen diferents perfils horaris i poden ser compatibles. Per exemple, segons el citat document, la tecnologia fotovoltaica presenta un màxim de producció al migdia i una producció nul·la durant la nit. En canvi, la tecnologia eòlica sí que té la possibilitat de produir durant els períodes nocturns. Per això, la hibridació de diferents tecnologies permet complementar aquests períodes.

Pel que fa als accessos, la hibridació de tecnologies actuals amb renovables permetria mantenir els accessos als titulars actuals, i que puguin evacuar l'energia elèctrica al sistema. A partir d'ara, amb la tramitació parlamentària, haurà de marcar-se quin és el procediment a seguir, en cas d'hibridació, per mantenir els permisos ja atorgats a les empreses.

Es tracta d'una gestió que afecta les grans elèctriques i, en diferents casos, a centrals situades a la denominada ‘Espanya buidada’. Per exemple, Endesa té intenció de substituir la seva central de carbó d'Andorra (Terol) per la que seria la planta solar més gran d'Europa, i que comporta una inversió de 1.400 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador