google 20201020185431

La incertesa és l'única certitud que tenen els inversors en tecnològiques com Alphabet, matriu de Google. La històrica demanda de la Justícia dels EUA no sols demostra que Donald Trump va molt de debò, sinó que també pot posar en risc tota una indústria, la tecnològica, que és precisament el motor de les borses.

  • 155,16$
  • -0,54%

"Avui el Departament de Justícia, juntament amb onze fiscals generals estatals, han presentat una demanda civil antimonopoli al Tribunal de Districte dels EUA del Districte de Columbia per impedir que Google mantingui il·legalment monopolis a través de pràctiques anticompetitives i d'exclusió als mercats de cerques i publicitat de cerques, així com per desfer els danys a la competència", ha anunciat aquest dimarts el Departament de Justícia estatunidenca.

I ara què? Els accionistes de companyies com Google ja estan més que acostumats a llegir a la premsa que són sota la lupa d'algun govern per presumptament violar alguna llei de privacitat o antimonopoli. Però això és una cosa nova. Alphabet pot afrontar des d'un monstre de multa exemplar fins a veure's obligat a separar el sistema operatiu Android del seu negoci d'aplicacions.

La demanda recorda a aquella interposada contra Microsoft els anys 90 i, si el guió es repeteix, els inversors poden preparar-se per entre dos i tres anys d'estira i arronsa judicial. "Preveiem que passarà el mateix", assenyala Mark Shmulik, analista de Bernstein Research.

"HAN D'ACCEPTAR QUE LES SEVES ACCIONS PODEN CAURE UN 30%"

"Si tinc invertits 10.000 dòlars en Google, quina volatilitat haig d'estar disposat a suportar?", es pregunta el president i conseller delegat de l'organisme sense ànim de lucre Foundation for the Study of Cycles, Richard Smith. "Si estan disposats a fer costat a Google, han d'estar compromesos durant un parell d'anys i acceptar que les seves accions puguin caure fins a un 25% o 30%", alerta.

Smith és conegut popularment com "el pare de la incertesa" i reconeix que malgrat la previsible volatilitat, Google va ser capaç d'esquivar la recerca antimonopoli de la UE sense sacrificar el valor dels seus títols. Aquell cas es va estendre des del 2010 fins a 2017, i va resultar en una multa de 2.700 milions de dòlars per a Alphabet. En aquest període de temps, irònicament el motor de cerca es va fer encara més popular i va passar de cotitzar a 557 dòlars fins als 1.715 dòlars per acció (abans de dur a terme un 'split').

Des de les eleccions estatunidenques fins a la legislació en matèria de privacitat i protecció de dades, Google té altres fronts oberts que poden afectar sensiblement la seva cotització. L'única cosa segura és que els seus inversors han d'agafar-se perquè vénen corbes, i és que el 'search advertising' (publicitat de cerca), el principal negoci del popular cercador, està més en dubte que mai.

Noticias relacionadas

contador