ep el director general de la organizacion mundial de la salud oms tedros adhanom ghebreyesus 20200214172303
Bernd von Jutrczenka/dpa - Archivo

En una sola setmana s'ha registrat un rècord de 15 milions de noves infeccions pel virus Covid-19, ja que l'òmicron substitueix ràpidament la delta com a variant dominant a tot el món, i "sabem que es tracta d'una subestimació", va dir dimecres el Director General de l'Organització Mundial de la Salut, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una roda de premsa.

"El gran volum de casos suposa una càrrega per als sistemes d'atenció sanitària", va dir Maria Van Kerkhove, responsable tècnica de l'OMS sobre Covid-19. "Encara que l'òmicron és menys greu que la delta, segueix portant la gent a l'hospital. Segueix portant la gent a l'UCI i necessita cures clíniques avançades. Segueix matant gent".

Als Estats Units es va produir el major augment de casos, amb 4,6 milions de noves infeccions registrades a la setmana fins diumenge, xifra que suposa un increment del 73% respecte a la setmana anterior, en comparació amb el 55% d'augment global de casos durant el mateix període, segons l'informe epidemiològic setmanal de l'OMS publicat dimarts.

Tedros va assenyalar que les hospitalitzacions no són tan altes com les observades en onades anteriors, possiblement a causa de la menor gravetat de l'òmicron en comparació amb la delta i la immunitat generalitzada per les vacunes i la infecció prèvia. Però, va afegir, la taxa de mortalitat continua sent insosteniblement alta, amb una mitjana d'unes 48.000 morts per setmana, que no ha fluctuat gaire des de l'octubre, va dir Tedros.

"Estem veient que l'òmicron supera la delta a moltes poblacions", va dir Van Kerkhove. Si bé els casos de delta van assolir un pic similar en pocs mesos, no es va apoderar del món tan ràpidament ni els casos van ser tan elevats com els d'òmicron. "Això se surt del normal", va dir.

Entre els més de 357.000 casos seqüenciats als últims 30 dies, gairebé el 59% eren òmicron, va dir l'OMS a l'informe epidemiològic.

Noticias relacionadas

contador