ep clara martinez alberola jean-claude juncker y margaritis schinas
EUROPEAN COMMISSION AUDIOVISUAL SERVICES - Archivo

El vicepresident per a la Promoció de la nostra manera de vida europea de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha estimat aquest dilluns que la Unió Europea aconseguirà l'objectiu de vacunar el 70% de la població durant l'estiu, concretament el 14 juliol, dia de la presa de la Bastilla i festa nacional a França.

Durant la seva participació al Cicle Europa Futura, organitzat per El País, ha assegurat que malgrat els problemes amb la vacuna d'AstraZeneca, la UE està dins dels seus objectius i per a finals de març ja s'hauran subministrat 100 milions de dosis i per a finals de juny, 360 milions.

En referència a això, ha afirmat que "tindrem el 70% cap a final d'estiu" i fins i tot ha dit que encara té l'"esperança" que aquesta meta s'aconseguirà "durant l'estiu". Comparant les dades de vacunació amb els dels Estats Units, Schinas ha comentat que "els nord-americans tenen pensat anunciar la immunitat el 4 de juliol", Dia de la Independència, i "nosaltres podem fer-ho el 14 de juliol, data molt europea i assenyalada, el Dia de la Bastilla".

Al seu judici, la pandèmia s'ha dividit en tres fases: una primera, al març de 2020, de "descoordinació, cacofonia, pànic" durant la qual es van adoptar mesures que no van servir; una segona fase de coordinació i convergència, durant la qual els governs europeus van començar a treballar com a col·lectiu, i que ha qualificat de "fase hamiltoniana"; i una última fase de recuperació, que ha vingut de la mà de la campanya de vacunació.

Sobre els problemes de subministrament de la vacuna d'AstraZeneca, ha confessat que la UE va pecar d'ingènua "en no haver insistit des de la primera setmana" en el compliment dels acords. "Potser es podria haver fet abans, però s'està fent ara", ha postil·lat.

Respecte al passaport de vacunació, ha explicat que "serà la prova per demostrar que el que l'aspira a viatjar a Europa no representa un risc per als altres". "És una eina important per no perdre l'estiu", ha resolt.

Noticias relacionadas

contador