ep el ministro de sanidad salvador illa comparece en rueda de prensa posterior al consejo de
Eduardo Parra - Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest divendres en una roda de premsa els 15 grups de població que, al llarg de tres fases que previsiblement començaran el gener i finalitzaran a l'estiu, rebran la vacuna contra la COVID-19, segons s'estableix al Pla de Vacunació contra la COVID-19, aprovat dimarts pel Consell de Ministres.

Com ja es va anunciar aquesta setmana, els primers a rebre la vacuna seran els residents i el personal sanitari de residències i centres de grans dependents un cop arribin les primeres dosis, a partir de gener de 2021 i fins al març, i, a continuació ho farà la resta de personal sanitari i els grans dependents no institucionalitzats. En total, durant la primera etapa de la vacunació es vacunarà 2,5 milions de persones.

Així mateix, i tot i que encara no està decidit en quina fase de vacunació entraran, la resta de grups són: majors de 65 anys, persones amb condicions de risc, persones que viuen o treballen en comunitats o entorns tancats, persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica, persones amb treballs essencials, personal docent, població infantil, adolescents i joves, les persones que viuen en zones amb importants brots de coronavirus o d'alta incidència, les dones embarassades o que estan en el període de lactància, i les persones seropositives de coronavirus.

Aquests grups s'han establert en base dels criteris de risc de mortalitat, exposició a la malaltia, impacte socioeconòmic i transmissió de la malaltia. "Conforme amb com anem rebent informació de disponibilitat de vacunes seran assignats els grups al llarg de la fase dos i tres", ha dit Illa, per comentar que la segona fase es durà a terme des del març i fins a finals de maig o principis de juny, i la tercera al llarg de l'estiu.

En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha recordat que el principal objectiu del Pla de Vacunació és reduir la morbimortalitat i la mortalitat pel coronavirus a Espanya a través de les vacunes, un cop estiguin autoritzades. "Les vacunes que rebran autorització gaudiran de tots els requisits de seguretat i eficàcia i, si alguna no en té, no serà autoritzada per ser administrada a la Unió Europea", ha recalcat.

Espanya rebrà en total unes 140 milions de dosis de vacunes, per immunitzar uns 80 milions d'habitants. "Hi haurà vacunes per proporcionar a tots els ciutadans d'Espanya i també per exercir les nostres tasques de solidaritat que també tenim molt presents", ha assegurat el ministre.

Els contractes signats per la Comissió Europea arribaran fins a les 1.400 milions de dosis, unes 800 milions d'immunitzacions, ja que gairebé totes les vacunes desenvolupades fins al moment, com les de Moderna, Pfizer o AstraZeneca, consten de dues dosis. De moment, la candidata de Janssen és l'única que s'administraria en una sola dosi.

Noticias relacionadas

contador