ep archivo   el consejero delegado de repsol josu jon imaz i y el presidente de repsol antonio
A. Pérez Meca - Europa Press - Archivo

Repsol va obtenir un resultat net de 3.222 milions d'euros entre el gener i el setembre, xifra que representa un augment del 66,2% respecte als 1.939 milions del mateix període del 2021. Els ingressos del període van pujar fins als 61.965 milions enfront dels 35.918 milions dels nou primers mesos del 2021, mentre que l'EBITDA gairebé es va duplicar, situant-se en 10.863 milions des dels 5.586 milions.

  • 15,05€
  • -1,02%

La petroliera ha subratllat que durant aquests primers nou mesos ha donat entrada a socis estratègics als seus negocis d'Upstream (Exploració i Producció) i Renovables per impulsar-ne la transformació i el perfil multienergètic i descarbonitzat. Gràcies a aquests acords, avança el compliment d'objectius clau del seu Pla Estratègic 2021-2025, basat en l'acceleració de la transició energètica, amb creixement rendible dels negocis, solidesa financera i una remuneració als accionistes situada entre les millors del sector i de l'IBEX 35". Per continuar reforçant aquest darrer aspecte, Repsol ha anunciat la proposta d'elevar un 11% la remuneració en efectiu als seus accionistes el 2023.

“Hem fet passos de gran rellevància per impulsar la transformació de Repsol, el seu perfil multienergètic i descarbonitzat. Les aliances que estem construint per potenciar el creixement i el desenvolupament d'àrees clau són fonamentals per continuar avançant en els nostres objectius. Entre ells, hi ha oferir una retribució atractiva per als accionistes, aspecte en què estem avançant els nostres compromisos estratègics, incrementant el valor per als més de 500.000 inversors de la nostra companyia”, ha declarat Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol.

Avança el compliment d'objectius clau del Pla Estratègic 2021-2025

La companyia ha destacat que aquest tercer trimestre s'ha mantingut "al camí positiu del primer semestre de l'any", que el va portar a compensar parcialment les pèrdues dels exercicis 2019 i 2020, més de 7.100 milions d'euros, derivades dels ajustaments d'actius per ser zero emissions netes i de la crisi sanitària global. El resultat net ajustat dels primers nou mesos de l'any es va situar en 4.654 milions, amb una aportació del negoci internacional propera al 60%.

Els negocis d'Upstream i Industrial van tenir un comportament "destacat" i van maximitzar els resultats gràcies a l'impuls de la gestió marcada pel Pla Estratègic 2021-2025, ha subratllat. L'àrea d'Upstream va obtenir un resultat de 2.431 milions. Els preus dels hidrocarburs van influir en aquesta xifra, amb una mitjana que, en el cas del cru Brent, va superar un 55% la del mateix període de l'any anterior. Així, entre gener i setembre, aquest cru es va pagar a una mitjana de 105,5 dòlars per barril, encara que des dels màxims del mes de març va acumular una reculada en la cotització superior al 30%. El gas Henry Hub va arribar als 6,8 dòlars per MBtu de mitjana, un 112% més del registrat fins al setembre del 2021.

El negoci industrial, per part seva, ha aconseguit un resultat de 2.031 milions d'euros. La companyia ha subratllat la seva aposta per aquest negoci, amb inversions a les instal·lacions de refinació que ronden una mitjana de 1.000 milions d'euros anuals des del 2008.

L'actual moment positiu del negoci de Refino no va evitar que Repsol decidís registrar provisions per deteriorament en el valor comptable de les seves refineries, la rendibilitat i competitivitat de les quals a llarg termini quedarien impactades en cas de no corregir-se aspectes com la inseguretat de l'entorn de negoci i la pressió reguladora i fiscal a Europa, ha explicat l'empresa. Aquestes provisions suposen la major part dels resultats específics del període gener-setembre, que es van situar a -2.086 milions d'euros.

Per part seva, el negoci de Química va patir les conseqüències d'un entorn a la baixa, amb demanda i marges en caiguda i afectat per la pujada dels costos energètics.

L'activitat desenvolupada per Repsol el va portar durant els primers nou mesos de l'any a fer una contribució fiscal de més d'11.800 milions d'euros, més del 70% dels quals es van pagar a Espanya.

AUGMENT DE LA RETRIBUCIÓ A L'ACCIONISTA

Repsol ha indicat que la generació de caixa durant el període ha estat especialment rellevant. Això, en aplicació del Pla Estratègic de la companyia, ha permès una "significativa" reducció del deute i una proposta d'increment de la retribució a l'accionista.

La companyia augmentarà fins a 0,35 euros bruts per acció la retribució en efectiu que es distribuirà als accionistes el mes de gener vinent, alhora que el consell d'administració proposarà a la Junta General Ordinària d'Accionistes del proper any un pagament complementari d'altres 0,35 euros bruts per acció. Així, la remuneració efectiva el 2023 augmentarà un 11%, fins als 0,70 euros bruts per acció i s'avançarà l'objectiu de retribució previst pel Pla Estratègic per a l'any 2024.

Addicionalment, Repsol anticiparà en tres anys el seu objectiu de recompra i amortització d'accions, i es preveu assolir a finals d'aquest exercici els 200 milions de títols amortitzats establerts per a tot el període 2021-2025. Per això, Repsol posarà en marxa un nou programa de recompra que li permetrà amortitzar els 50 milions d'accions que donen per assolir aquest objectiu plurianual.

Així mateix, la generació de caixa operativa de la companyia li va permetre que el deute net tanqués el setembre als 2.181 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un descens de 3.581 milions d'euros respecte a la registrada a l'inici del present exercici. Per part seva, la liquiditat es va incrementar fins als 12.426 milions d'euros, suficient per cobrir 4,81 vegades els venciments de deute a curt termini.

Noticias relacionadas

contador