ep archivo   el consejero delegado de inditex oscar garcia maceiras y la presidenta de inditex marta
M. Dylan - Europa Press - Archivo

Inditex ha guanyat 4.130 milions d'euros l'exercici 2022 (de l'1 de febrer del 2022 al 31 de gener del 2023), el primer de Marta Ortega al capdavant de la companyia, xifra que suposa un resultat rècord i un increment del 27% enfront del que va aconesguir durant l'exercici 2021.

  • 45,34€
  • 1,43%

Les vendes van assolir 32.569 milions (+17,5% sobre 2021 i +18% a tipus de canvi constant) i van créixer a totes les àrees geogràfiques, tant a botigues físiques com en línia i en tots els formats.

Al llarg del 2022, el trànsit i les vendes a la botiga han crescut "de manera rellevant", ha subratllat la companyia en un comunicat, i ha afegit que continuen en aquesta tendència. En aquest sentit, ha destacat que la diferenciació de les botigues ha estat clau en aquesta dinàmica. La venda en línia també va créixer "de manera satisfactòria" sobre la xifra rècord del 2021, i va arribar als 7.806 milions d'euros.

"Els excel·lents resultats del 2022 posen de manifest la fortalesa del nostre model de negoci i la seva capacitat per avançar cap al següent nivell de desenvolupament, en què la nostra proposta de moda, l'experiència dels nostres clients, el compromís amb la sostenibilitat i el talent dels nostres equips seguiran sent claus", ha declarat Óscar García Maceiras, conseller delegat de la tèxtil.

Per portar el seu model de negoci "al següent nivell" desenvoluparà una àmplia sèrie d'iniciatives en àrees clau durant els propers anys

Inditex ha subratllat que l'execució del model de negoci el 2022 ha estat molt destacada. El marge brut es va situar en 18.559 milions d'euros, un 17% superior al del 2021, i representa el 57% de les vendes. La companyia ha manifestat que el control de despeses operatives ha estat rigorós. Les despeses d'explotació han augmentat un 15% respecte al 2021, per sota del creixement de les vendes.

El resultat operatiu (EBITDA) va créixer un 20% fins als 8.649 milions d'euros i l'EBIT un 29% fins als 5.520 milions. El benefici abans d'impostos va augmentar un 28%, fins als 5.358 milions.

Els fons generats (ajustats per pagaments d'arrendaments) van créixer el 18% a causa de la bona execució del model de negoci, segons ha indicat l'empresa. La caixa neta ha crescut un 8%, fins als 10.070 milions.

ACTUALITZACIÓ ESTRATÈGICA: EL NIVELL SEGÜENT

Inditex ha explicat que continua centrant la seva atenció en quatre àrees clau: una proposta de moda única, l'optimització de l'experiència de client, la sostenibilitat i el talent i el compromís amb les persones. La companyia ha dit que per portar el seu model de negoci "al següent nivell i ampliar encara més la seva diferenciació", desenvoluparà una àmplia sèrie d'iniciatives en àrees clau durant els propers anys.

Pel que fa a la proposta de moda, l'empresa ha explicat que se seguirà centrant en la creativitat, la qualitat i el disseny, reforçant les iniciatives comercials de totes les cadenes. Així, planeja incrementar la seva capacitat logística amb actuacions als centres de distribució d'Arteixo, Saragossa i Lelystad (Zara), Tordera (Bershka) i Sallent (Stradivarius), amb un focus especial en l'optimització i automatització de les operacions.

La companyia introduirà a partir del 2023 una nova tecnologia de seguretat a les seves botigues que permetrà eliminar les alarmes dures

Respecte a l'experiència de client, a la botiga física, les cadenes arribaran a nous mercats (Stradivarius a Alemanya, Oysho al Regne Unit) i noves localitzacions (Zara a Camps Elisis-París, o a Plaça del Duc-Sevilla). Addicionalment, realitzarà ampliacions i reformes en algunes de les botigues més emblemàtiques (Zara Rue de Rivoli-París, Zara Stratford-Londres o Bershka Vittorio Emanuele-Milà).

Inditex ha afegit que veu grans oportunitats de creixement a llarg termini als Estats Units. Entre 2023 i 2025, Zara escometrà almenys 30 projectes als Estats Units (noves botigues, reubicacions i ampliacions), a ciutats com Nova York, Los Angeles, Miami, Chicago, Boston, Dallas, Austin i Las Vegas.

Amb això, introduirà a partir del 2023 una nova tecnologia de seguretat a les seves botigues que permetrà eliminar les alarmes dures. El nou sistema s'anirà implementant progressivament a totes les cadenes i serà la base per continuar aprofundint en la digitalització de les botigues i la seva integració amb les plataformes en línia durant els propers anys.

Als canals en línia, posarà en marxa eines com un nou recomanador de talles i un model de personalització en temps real que facilitarà la cerca.

Pel que fa a la sostenibilitat, el 2022 Inditex ha aconseguit que el 100% de l'electricitat utilitzada provingui d'energies renovables. La companyia preveu presentar a la propera Junta General d'Accionistes nous compromisos en aquest àmbit.

Finalment, pel que fa a persones, el 2023 el projecte Changemakers estarà present ja a tots els mercats, amb l'ambició que totes les seves botigues disposin d'almenys un ambaixador en matèria de sostenibilitat. El següent pas serà el llançament de la nova estratègia Treballadors al Centre 2023-2025 “amb ambició renovada per transformar positivament tot el sector”.

DIVIDENT

El Consell d'Administració proposarà a la Junta General d'Accionistes un increment del dividend del 29% per a l'exercici 2022, fins a 1,20 euros per acció, integrat per un dividend ordinari de 0,796 euros i un dividend extraordinari de 0,404 euros per acció. El dividend es compon de dos pagaments iguals: el 2 de maig del 2023 un pagament de 0,60 euros per acció, corresponent al dividend ordinari. El 2 de novembre del 2022, un pagament de 0,60 euros per acció (0,196 euros ordinari+0,404 euros extraordinari).

La companyia ha avançat que la col·lecció Primavera/Estiu ha estat "molt ben rebuda" pels clients. Les vendes en botigues i en línia a tipus de canvi constant entre l'1 de febrer i el 13 de març del 2023 van augmentar un 13,5% en comparació amb el mateix període del 2022. Ajustant les operacions a la Federació Rússia i Ucraïna durant el 2022 (1 de febrer al 13 de març), les vendes en botigues i en línia a tipus de canvi constant van augmentar un 17,5%.

PERSPECTIVES

La tèxtil gallega continua estimant a futur una "forta productivitat" de les vendes a les botigues. El creixement de l'espai brut el 2023 se situarà al voltant del 3%. Inditex espera que la contribució de l'espai a la venda sigui positiva el 2023.

Pel que fa a la venda en línia, destaca la continuació d'una evolució "molt positiva" i espera una participació creixent en la venda total del grup. Als tipus de canvi actuals, preveu un impacte divisa del -1% en vendes el 2023.

Inditex espera un marge brut estable el 2023 (+/-50 punts bàsics).

Durant aquest exercici, Inditex ha planificat inversions per incrementar la capacitat, obtenir eficiències i augmentar la diferenciació fins al nivell següent. Estima una inversió ordinària al voltant de 1.600 milions d'euros a l'exercici.

Noticias relacionadas

contador