ep archivo   tienda de hm en castellana 200
EUROPA PRESS - Archivo

H&M es desploma a la borsa aquest divendres. Els títols cauen més d'un 7% després d'haver presentat uns resultats que han decebut el mercat. I és que la companyia de moda ha guanyat molt menys del previst durant el seu darrer trimestre fiscal a causa dels costos. En concret, l'encariment de l'energia, del transport i de les peces de roba ha clavat un cop dur a la companyia.

El benefici operatiu entre setembre i novembre va ser de 821 milions de corones sueques, enfront dels 6.260 milions de corones sueques que va collir H&M durant el mateix període de l'any anterior. No només suposa una pèrdua important de beneficis, sinó que, a més, s'ha quedat molt per sota de la previsió del consens, que augurava guanys de 3.670 milions de corones sueques.

"El menor benefici del quart trimestre en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior s'explica principalment pels factors externs negatius, la pèrdua del benefici operatiu aportat anteriorment per Rússia i el cost puntual del programa de costos i eficiència", ha apuntat H&M a un comunicat.

De fet, la consellera delegada de la companyia, Helena Helmersson, ha detallat que l'impacte de la sortida de Rússia, l'augment dels costos de matèries primeres, nòlits i energia, els efectes de la conversió de divises i el càrrec de reestructuració van pujar fins a uns 5.000 milions de corones sueques, cosa que ha colpejat el benefici.

I és que, ha defensat, “en lloc de repercutir tot el cost de la inflació als nostres clients, hem optat per reforçar encara més la nostra posició al mercat”. Això s'ha començat a notar a l'inici del seu primer trimestre fiscal, i és que les vendes de desembre i gener han tornat a créixer i han registrat un augment del 5% durant el període clau de vacances.

Tot i això, l'empresa ha avisat que les condicions de compra continuen sent molt negatives, amb perspectives de millora només a finals d'any.

Cal recordar que al setembre H&M va posar en marxa una campanya de reducció de costos de 2.000 milions de corones sueques anuals, i s'espera que l'estalvi derivat dels acomiadaments i altres mesures comenci a notar-se a partir del segon semestre del 2023. En concret, el grup suprimirà uns 1.500 llocs de treball i comptabilitzarà una despesa de reestructuració d'uns 800 milions de corones sueques al quart trimestre pel programa, segons va dir al novembre.

H&M també ha proposat un dividend per al 2022 de 6,50 corones sueques per acció, sense canvis respecte a l'any anterior, coincidint aproximadament amb les expectatives.

EL QUE ESPERA PER AL 2023

L'empresa ha reiterat aquest divendres el seu objectiu d'aconseguir un marge operatiu superior al 10% a l'exercici 2024. L'exercici 2022, el marge va caure fins al 3,2%, menys de la meitat que l'any anterior.

"Hi ha molt bons prerequisits perquè el 2023 sigui un any d'augment de les vendes i millora de la rendibilitat", ha remarcat Helmersson al comunicat.

contador