chevron

Els resultats de Chevron no han convençut els inversors. La petroliera nord-americana ha anunciat que el benefici del tercer trimestre del 2023 s'ha reduït un 31% fins als 6.526 milions de dòlars enfront dels 11.231 milions aconseguits un any enrere. Des del començament d'any, la companyia ha guanyat 10.000 milions menys i xifra el seu benefici durant els primers nou mesos del 2023 en 19.110 milions de dòlars.

  • 159,97$
  • -0,73%

L'empresa assenyala que aquesta disminució del benefici s'ha degut "principalment a la menor realització de les activitats d'exploració i producció i als marges menors de les vendes de productes refinats".

Pel costat dels ingressos, la petroliera californiana ha informat que els ingressos durant el període es van reduir fins als 54.080 milions de dòlars, xifra que representa un descens del 18% respecte als 66.644 milions facturats un any enrere. Durant el conjunt de l'any, les vendes de Chevron han caigut des dels 189.779 milions de dòlars fins als 153.769 milions de dòlars al tancament del tercer trimestre.

Les xifres no han acontentat els analistes, que esperaven un benefici per acció de 3,7 dòlars enfront del BPA de 3,05 dòlars que ha signat la companyia. Tot i això, els ingressos sí que han complert les expectatives del consens, ja que esperaven que els ingressos d'explotació se situessin als 51.400 milions quan finalment han pujat fins als 51.900 milions. Tot i això, aquesta dada ha minvat substancialment des dels 63.500 milions de l'any passat a causa de la baixada dels preus de les matèries primeres.

Chevron també ha destacat que la producció mundial neta equivalent de petroli va augmentar un 4% respecte al trimestre anterior, a causa principalment de l'adquisició de PDC Energy i que, al seu torn, les inversions del tercer trimestre del 2023 van augmentar més del 50 % respecte al mateix període de l'any anterior. Això, expliquen, inclou aproximadament 400 milions de dòlars de despesa inorgànica a causa en gran part de l'adquisició d'una participació majoritària a l'ACES Delta, però exclou l'adquisició de PDC.

D'altra banda, la companyia ha indicat que el flux de caixa net va assolir els 5.000 milions de dòlars, menys de la meitat dels 12.300 milions registrats al tancament del setembre del 2022. D'altra banda, Chevron ha subratllat que la ràtio de deute neta es va reduir fins a l'11,1% des del 12% del trimestre anterior i del 13% de fa un any.

Així mateix, la petroliera ha indicat que les distribucions als accionistes van pujar a 6.200 milions de dòlars durant el trimestre, incloent-hi dividends per valor de 2.900 milions i recompres d'accions per valor de 3.400 milions. "Les recompres d'accions van ser inferiors a les del trimestre anterior a causa de les restriccions relacionades amb l'adquisició de PDC", afegeixen.

Mike Wirth, president i CEO de la companyia, ha destacat que el rendiment sobre capital emprat (RoCE) de l'empresa ha estat superior al 12% durant 9 trimestres consecutius i que el capital tornat als accionistes va pujar fins als 20.000 milions des del començament del 2023, un 27% més que el rècord de l'any passat. "Chevron està obtenint uns sòlids resultats financers alhora que inverteix en el creixement rendible de les nostres activitats tradicionals i de noves energies per generar un valor superior per als accionistes", ha recalcat.

D'altra banda, el Consell d'Administració de Chevron va declarar un dividend trimestral d'1,51 dòlars per acció, pagador l'11 de desembre de 2023, a tots els titulars d'accions ordinàries que figurin als registres de transferències de la societat al tancament de les operacions del 17 de novembre del 2023.

A més de l'adquisició de PDC i ACES, la companyia destaca altres fites que es van produir durant el període com l'acord definitiu per adquirir Hess Corporation, del qual esperen que “reforçarà els resultats a llarg termini de Chevron en incorporar actius i personal de categoria mundial".

La petroliera va anunciar dilluns passat l'acord per adquirir totes les accions en circulació de Hess en una operació d'intercanvi d'accions valorada en 53.000 milions de dòlars, o 171 dòlars per acció, segons el preu de tancament de Chevron el 20 d'octubre del 2023 L'operació es va anunciar dies després que Exxon Mobil acordés comprar Pioneer Natural Resources també mitjançant un intercanvi d'accions valorat en 59.500 milions de dòlars.

Noticias relacionadas

contador