arabie probablement pas d ipo d aramco cette annee

La petroliera estatal saudita Aramco va duplicar els seus beneficis durant el primer semestre i gairebé va quadruplicar els del segon trimestre, en comparació amb els mateix períodes de l'any passat, gràcies a la pujada dels preus del cru i a l'augment de la demanda impulsats per la recuperació econòmica global.

La major productora de petroli del món va registrar entre gener i juny passats uns beneficis de 47.180 milions de dòlars, un 103% més que els 23.230 del mateix lapse de 2020, ha indicat la companyia en un comunicat. Els del segon trimestre, per la seva banda, van pujar fins als 25.500 milions, un 288% superiors als 6.600 milions d'un any abans, quan l'economia mundial va patir l'impacte de les dures restriccions imposades en esclatar la pandèmia de la Covid-19.

Aramco va atribuir aquests resultats a l'augment dels preus del petroli i a la recuperació de la demanda mundial, impulsada "per la relaxació global de les restriccions, les campanyes de vacunació, les mesures d'estímul i l'acceleració de l'activitat en mercats clau".

El valor del cru rondava als 50 dòlars el barril i actualment està al voltant dels 70 dòlars gràcies, en part, a la recuperació econòmica i en part a la retallada de la producció pactat per l'OPEP+ (una aliança de membres de l'Organització de Països Exportadors de petroli, Rússia i altres països productors). Aramco ha assegurat que durant el segon trimestre d'aquest any la seva producció total d'hidrocarburs va assolir una mitjana d'11,7 milions de barrils al dia.

També va destacar com a factors clau per a l'augment dels beneficis "uns millors marges en sentit descendent i la consolidació dels resultats de Sabic, parcialment compensats pels menors volums de petroli venuts i les majors regalies de producció del cru".

El president executiu de la companyia, Amin Nasser, va assegurar en un comunicat que els resultats del segon trimestre, a més de ser un reflex del repunt de la demanda, apunten a "un segon semestre del 2021 més resilient i més flexible, a mesura que la recuperació global pren impuls". El directiu ha afegit que malgrat que "encara hi ha incertesa sobre els reptes que plantegen les variants de la Covid-19", la petroliera ha demostrat que es pot "adaptar-se ràpidament i efectivament a les condicions canviants del mercat".

Després d'aquests resultats positius, Aramco va anunciar un repartiment de 18.760 milions de dòlars en dividends als seus accionistes (que són bàsicament la família reial saudita, excepte un 1,5% de títols en mans d'altres inversors) pel segon trimestre. Es tracta de pràcticament la mateixa suma que va mantenir durant els últims trimestres, encara que per això va haver de recórrer durant la crisi a fonts de finançament extraordinàries, com l'emissió de deute i el despreniment d'alguns actius.

D'altra banda, l'empresa ha destacat que el flux de caixa lliure va ser de 22.600 milions de dòlars durant el segon trimestre i de 40.900 milions durant el semestre, en comparació amb els 6.100 milions i els 21.100 milions, respectivament, dels mateixos períodes de 2020. I el seu nivell de palanquejament es va situar el passat 30 de juny al 19,4%, en comparació amb el 23% de sis mesos d'abans. Això va ser atribuït a uns "majors fluxos de caixa i els ingressos en efectiu" relacionats amb el contracte d'arrendament i retroleasing de la seva xarxa d'oleoductes signat al juny amb un consorci liderat per la nord-americana EIG.

Pel que fa a la despesa de capital, aquesta va arribar als 7.500 milions de dòlars durant el segon trimestre i als 15.700 milions durant el semestre, un 20% i un 15% més, respectivament, que durant els mateixos períodes de 2020. Aquests augments van ser propiciats principalment per "l'arrencada de les fases inicials de la construcció i activitats d'adquisició relacionats amb projectes de creixement (...) i la consolidació de les despeses de capital de Sabic", adquirida a l'holandesa DSM al juny de l'any passat, segons l'estatal saudita.

Aramco ha avançat que espera seguir augmentant aquesta rúbrica fins a sumar aproximadament 35.000 milions de dòlars durant tot 2021.

Noticias relacionadas

contador