saudi-aramco-gearing-what-could-be-largest-ipo-ever-here-are-10-public-offerings-its-massive-listing-would-dwarf
REUTERS/Ahmed Jadallah

Les accions de Saudi Aramco han marcat aquest dimecres el seu nivell més baix des del seu debut en borsa l'11 de desembre a causa de la crisi entre els Estats Units i l'Iran.

Els títols de la petroliera estatal van començar la sessió a la borsa de valors de Tadawul a 34 riyals (9,06 dòlars), un 12% per sota del seu pic de 38,70 riyals. El mercat saudita cau, de mitjana, un 1% a mig matí, i iguala lleugerament les pèrdues de la jornada prèvia.

Aquests descensos es produeixen després que l'Iran hagi llançat més d'una dotzena de míssils contra les bases militars que albergaven les tropes nord-americanes a l'Iraq durant la nit, com a part de la resposta de Teheran a l'assassinat de l'alt comandant militar iranià Qasem Soleimani la setmana passada.

Tot i així, i després de cedir un 1,7% diumenge i fins a un 1,2% dilluns perdent al voltant de 200.000 milions de dòlars des del seu pic més alt, les accions de Saudita Aramco encara cotitzen per sobre del seu preu inicial dels 32 riyals que van valorar la companyia en 1,7 trilions de dòlars, i la van convertir en la major sortida a borsa del món.

Els analistes de Tribeca Investment Partners afirmen en declaracions a la CNBC que el mercat encara no està valorant el risc de nous atacs a les instal·lacions de Saudita Aramco, que són responsables d'una "proporció massiva" del subministrament mundial de petroli, i en canvi sí que s'estan tractant les tensions actuals com una "situació de tipus de guerra freda" en què ni l'Iran ni els Estats Units desitgen participar en un conflicte militar a gran escala.

"Si els iranians volen interrompre el subministrament de petroli, tancaran l'Estret immediatament i això portarà els preus del petroli pels núvols i provocarà una resposta no només dels saudites, sinó que haurà d'activar una resposta dels EUA", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador